Η ελεύθερη κυκλοφορία στο χώρο Σένγκεν αποτελεί για τη Γερμανία πολύτιμο αγαθό, είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνιστά θεμελιώδη ελευθερία, δηλώνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την επομένη της προειδοποίησης του Νικολά Σαρκοζί για γαλλική «έξοδο» από τη Σένγκεν χωρίς μία μεταρρύθμιση στα πρότυπα του ευρω-συμφώνου με υποχρεώσεις και κυρώσεις για τα κράτη-μέλη, και ενισχυμένη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση.

«Δεν επιθυμούμε πάντως να εκφραστούμε λεπτομερώς σχετικά με αυτά τα πολύ γαλλικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Ο Νικολά Σαρκοζί «έπαιξε» ξανά την Κυριακή το «χαρτί» του μεταναστευτικού στη μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση της εκστρατείας του στο προάστιο Βιλπέν του Παρισιού, που θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία του Γάλλου προέδρου να κερδίσει πόντους έναντι του Φρανσουά Ολάντ των Σοσιαλιστών.

Ζήτησε πολιτική διακυβέρνηση της Σένγκεν, μεταρρύθμιση στα πρότυπα του ευρω-συμφώνου με υποχρεώσεις και κυρώσεις για τα απείθαρχα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας ότι η Γαλλία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης εάν δεν υπάρξει εντός 12 μηνών πρόοδος στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση.

Με φόντο τις κάλπες ο Σαρκοζί έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να «τραβήξει» ψηφοφόρους της ακροδεξιάς εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Απριλίου. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Σαρκοζί θα χάσει με διαφορά από τον Ολάντ στο δεύτερο γύρω της 6ης Μαΐου.

Η Συνθήκη Σένγκεν έχει αποτελέσει συμφωνία-ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας ευκολότερη τη μετακίνηση των πολιτών της ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ζώνης. Ωστόσο, κατ’ άλλους έχει καταστεί επίσης ευκολότερη η παράνομη είσοδος μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, η Ιταλία εξόργισε τη Γαλλία και άλλους εταίρους στην ΕΕ εξαιτίας της παροχής προσωρινής άδειας παραμονής σε χιλιάδες Τυνήσιους που διέφυγαν από τη βία -ώστε να μπορέσουν εν συνεχεία να κινηθούν προς τη Γαλλία για να βρουν φίλους και συγγενείς τους.

Την περασμένη Τετάρτη, μία ομάδα χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) κάλεσαν στη συγκρότηση ενός σχεδίου δράσης για να διακοπεί η ροή της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι από τα πιο συγκεκριμένα και πιο σημαντικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνιστά μια θεμελιώδη ελευθερία. Η ελεύθερη κυκλοφορία στους κόλπους της ΕΕ είναι ένα πολύτιμο αγαθό» επισήμανε τη Δευτέρα ερωτηθείς σχετικά με τη θέση Σαρκοζί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ