Κανένας ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται σήμερα, Δευτέρα, απο τον Οίκο Ναύτου, καθώς από το πρωί οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένταξή του από την 1η Απριλίου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι εργαζόμενοι του Οίκου Ναύτου σε ψήφισμα τους ζητούν τη συνέχιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του ιατροφαρμακευτικού φορέα. Αναφέρουν ότι η ναυτική οικογένεια χάνει τον ασφαλιστικό φορέα που της παρείχε κατά αποκλειστικότητα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδότηση ανεργίας και πρόνοιας.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γκιουλάκης Στέργιος, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο και ότι μέσα σ’ αυτό δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι διασφαλίζονται στο σύνολό τους, οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και η δομή του φορέα.

Ο κ. Γκιουλάκης τονίζει ότι ο Οίκος Ναύτου για το 2011, ενώ είχε προϋπολογισμό 214 εκατ. ευρώ, πήρε 80 εκατ. λιγότερα και αναφέρει ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του φορέα να έχει μειωθεί κατά 44%.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία είχε δηλώσει ότι από 1ης Απριλίου, ο Οίκος Ναύτου γίνεται μέλος του ΕΟΠΥΥ και ότι οι υπάλληλοί του «δεν παθαίνουν τίποτα, συνεχίζουν, όπως και οι υπάλληλοι των προηγούμενων ταμείων, να εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ».

Αποφάσεις λαμβάνει και η ΠΝΟ

«Με αυτό που γίνεται σήμερα διαλύεται ένας σημαντικός κλάδος για τη χώρα μας, που είναι η ναυτιλία» δήλωσε το μεσημέρι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γγ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οίκο Ναύτου.

Ο κ.Χαλάς είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα πολιτικό πρόσωπο, που θα αναλάβει την ηγεσία ενός αυτόνομου υπουργείου για τη ναυτιλία και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ναυτικών, ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Για τον λόγο αυτό συνεδριάζει στις 10 το πρωί της Τρίτης, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ