Με ειρωνία αντιμετώπιζαν οι Βρετανοί τις υποψίες τoυ FBI για τον «κόκκινο» Τσ.Τσάπλιν
Στο στόχαστρο του FBI είχε μπει ο Τσάρλι Τσάπλιν για -τι άλλο;- τις συμπάθειές του προς το «κόκκινο στρατόπεδο». Είχαν μάλιστα ζητήσει από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να «ψάξουν» για στοιχεία. Ωστόσο οι Βρετανοί, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις, δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία για το θέμα, ενώ ειρωνεύονταν ελαφρώς τους Αμερικανούς συναδέλφους τους. «Αν θέλουν να απαγγείλουν κατηγορίες, ας διαβάσουν την σοβιετική Pravda» έλεγαν.
Στο στόχαστρο του FBI είχε μπει ο Τσάρλι Τσάπλιν για -τι άλλο;- τις συμπάθειές του προς το «κόκκινο στρατόπεδο». Είχαν μάλιστα ζητήσει από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να «ψάξουν» για στοιχεία.
Συγκεκριμένα, το FBI ζήτησε το 1952 από τους πράκτορες της ΜΙ5 να ερευνήσουν θέματα όπως για παράδειγμα την αληθινή ταυτότητα του διάσημου ηθοποιού, καθώς η άποψη ήταν ότι το Τσάρλι Τσάπλιν ήταν ψευδώνυμο και ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Ίσραελ Θόρνσταϊν.
Ωστόσο οι Βρετανοί, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις, δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία για το θέμα, ενώ ειρωνεύονταν ελαφρώς τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.
«Αν θέλουν να χτίσουν ολόκληρη κατηγορία εις βάρος του, ας διαβάσουν μόνοι τους την σοβιετική Pravda» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληγε ότι ο ηθοποιός είχε βέβαια «συμπάθειες» προς τον κομμουνισμό, που τον κάνουν απλώς «ριζοσπάστη προοδευτικό». Αλλά ως εκεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
