Όλα ανοιχτά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα
Με δεδομένες τις πιέσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών και εταίρων, η χώρα καλείται να λάβει την τελική απόφαση για το νέο Μνημόνιο, που οδηγεί σε εξαθλίωση τους πολίτες. Ήδη, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής, καθώς βουλευτές δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Σε ένα τέτοιο κλίμα -και με δεδομένη την απόφαση Καρατζαφέρη να μην ψηφίσει τα μέτρα- όλα είναι ανοικτά στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το απόγευμα. Ακόμα και ο ανασχηματισμός.
Με δεδομένες τις πιέσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών και εταίρων, η χώρα καλείται να λάβει την τελική απόφαση για το νέο Μνημόνιο, που οδηγεί σε εξαθλίωση τους πολίτες.
Σε ένα τέτοιο κλίμα και με δεδομένη την απόφαση Καρατζαφέρη να μην ψηφίσει τα μέτρα, αλλά και τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, όλα είναι ανοικτά -ακόμα και ο ανασχηματισμός -στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το απόγευμα.
Αναλυτικά, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός, ενώ ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Μαγκούφης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα. Την ίδια στάση θα τηρήσει και η Μιλένα Αποστολάκη.
Παράλληλα, τριγμοί έχουν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση, που μετρά ήδη μια απώλεια -τον υφυπουργό Εργασίας Γ.Κουτσούκο-.
Ο Γ.Καραζαφέρης έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά οι υπουργοί του παραμένουν στην κυβέρνηση, εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, και σε αυτό το μέτωπο οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες, καθώς οι τέσσερις υπουργοί του ΛΑΟΣ ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλλουν παραίτηση στη διάρκεια του Υπουργικού.
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε για το Σάββατο τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στόχο να εξηγήσει γιατί το κόμμα πρέπει να στηρίξει τα υφεσιακά μέτρα του νέου Μνημονίου.
Εκτός της παραίτησης του Γ.Μανώλη από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού, ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπος και με τη διαφωνία επί των μέτρων που έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι βουλευτές του κόμματος. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής ΑιτωλοακαρνανίαςΔημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τόνισε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα ψηφίσει το PSI.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς έφερε από χθες, Πέμπτη, σε πρώτο πλάνο τις εκλογές, κάτι που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει «κατευναστικά» και συσπειρωτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Χειρότερη η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση της ΚΟ μετατίθεται για το πρωί του Σαββάτου, στις 10 το πρωί.
{{{ audio1 }}}
Ενδεικτική του κλίματος και η δήλωση στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά: «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό. Είναι, πρωτίστως, πολιτικό».
Ο Γ.Παπανδρέου θα εξηγήσει στους βουλευτές ότι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα είναι «δυσβάστακτα» εν τούτοις είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει υπεύθυνη στάση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής μίλησε για ώρα ευθύνης.«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα -και μόνο υπευθυνότητα- από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ποιοι τουρίστες επιλέγουν την Αθήνα – Οι δύο σημαντικότερες αγορές
- ΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; – Διαφήμιση 828.000€ για σιδηροδρομικά που δεν έγιναν
- Ο νέος τουριστικός χάρτης: Γιατί αλλάζουν οι προορισμοί και τι σημαίνει για την οικονομία
- «Κρυφός φόρος» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο δραματικός αντίκτυπός της στην καθημερινότητα
- «Με έκαψε σήμερα» – Ο Τιμοτέ Σαλαμέ αποκαλύπτει το τελευταίο μήνυμα που έλαβε από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
- Ερώτηση Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη σκανδάλου στην διαχείριση κονδυλίων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
