Νέα έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην Αίγυπτο
Δολιοφθορείς ανατίναξαν στη Χερσόνησο του Σινά τμήμα του αγωγού μεταφοράς αερίου στο Ισραήλ και στην Ιορδανία με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή του αερίου, αναφέρουν οι υπήρεσίες ασφάλειας της Αιγύπτου. Είναι η δωδέκατη επίθεση αυτού του είδους μέσα σε ένα χρόνο. Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μασάιντ, δυτικά της πόλης αλ Αρίς, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο.
Δολιοφθορείς ανατίναξαν στη χερσόνησο του Σινά τμήμα του αγωγού μεταφοράς αερίου στο Ισραήλ και στην Ιορδανία με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή του αερίου, αναφέρουν οι υπήρεσίες ασφάλειας της Αιγύπτου. Είναι η δωδέκατη επίθεση αυτού του είδους μέσα σε ένα χρόνο.
Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μασάιντ, δυτικά της πόλης αλ Αρίς, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο. Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. {{{ map }}}
Σύμφωνα με τις Αρχές μασκοφόροι ένοπλοι τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από τον αγωγό. Εκρήξεις που είχαν συμβεί στο παρελθόν προκάλεσαν σε κάποιες περιπτώσεις διακοπή της λειτουργίας του αγωγού για εβδομάδες.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή αερίου, η οποία είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια επί των ημερών του Μουμπάρακ, προκαλεί αντιδράσεις σε πολλούς Αιγύπτιους. Οι επικριτές της επισημαίνουν ότι το Ισραήλ δεν καταβάλει δίκαιο τίμημα για το αέριο που αγοράζει.
Τον αγωγό διαχειρίζεται η εταιρεία Gasco, θυγατρική της κρατικής εταιρίας EGAS.
Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου και η Αίγυπτος του παρέχει το 43% του αερίου που εισάγει.
Το αιγυπτιακό αέριο καλύπτει το 80% της ζήτησης της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή 6,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.
Το κυβερνών αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων είχε δεσμευτεί να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή το Νοέμβριο.
Ωστόσο οι βεδουίνοι κάτοικοι της χερσονήσου διαμαρτύρονται ότι το Κράτος τους παραμελεί και ότι, παρά την σημαντική τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, οι ιδίοι δεν βλέπουν όφελος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ακίνητα: Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο το 2026
- Ηλιάνα Μαυρομάτη: Τι αποκαλύπτει για τον ρόλο της Μιρέλλας στη σειρά του MEGA «Μια νύχτα μόνο»
- Βίντεο με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Byron – Μέχρι πότε θα κρατήσουν οι καταιγίδες στην Αττική
- Νέα απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ – Τρεις συλλήψεις για εικονικές συνταγογραφήσεις
- Μέλος διοίκησης Φενέρ: «Το Παναθηναϊκός – Βαλένθια είναι απόψε, οι καιρικές συνθήκες δεν διαφέρουν, τι θα αλλάξει;»
- Ευρωπαϊκό πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ στο Χ για αδιαφάνεια και παραπλάνηση χρηστών – Ενόχληση στην Ουάσιγκτον