Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνοι ιοί ανιχνεύονται στο λαθραίο κρέας άγριων ζώων

Επικίνδυνοι ιοί ανιχνεύονται στο λαθραίο κρέας άγριων ζώων

Το κρέας πιθήκων και άλλων άγριων ζώων που εισάγεται παράνομα στις ΗΠΑ είναι συχνά μολυσμένο με επικίνδυνες ζωονόσους που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αποκαλύπτει έρευνα σε φορτία που κατασχέθηκαν σε αρκετά αμερικανικά αεροδρόμια.

Το κρέας πιθήκων και άλλων άγριων ζώων που εισάγεται παράνομα στις ΗΠΑ είναι συχνά μολυσμένο με επικίνδυνες ζωονόσους που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αποκαλύπτει έρευνα σε φορτία που κατασχέθηκαν σε αρκετά αμερικανικά αεροδρόμια.

«Το παγκόσμιο εμπόριο άγριας ζωής έχει συντελέσει ιστορικά στην εμφάνιση και την εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων» προειδοποιούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην ανοιχτή ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Εκτιμούν μάλιστα ότι το 75% των νέων, ή «αναδυόμενων» λοιμωδών νοσημάτων προέρχεται από την επαφή με μολυσμένα άγρια ζώα.

Κλασικά παραδείγματα ιών που μεταπήδησαν από τα ζώα στον άνθρωπο είναι ο ιός HIV αλλά και ο ιός του SARS που τρομοκράτησε τον πλανήτη το 2003.

Η τελευταία έρευνα έρχεται να προστεθεί σε εκτίμηση που δημοσιεύτηκε το 2010, σύμφωνα με την οποία οι ποσότητες κρέατος άγριων ζώων που περνούν από το διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού φτάνουν τους πέντε τόνους ανά εβδομάδα.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν μακάβρια φορτία που κατασχέθηκαν στο JFK της Νέας Υόρκης και σε ακόμα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια στις ΗΠΑ. Κρέας χιμπατζήδων, μπαμπουίνων, άλλων πρωτευόντων, ή ακόμα και τρωκτικών, εντοπίζεται κατά διαστήματα μέσα σε βαλίτσες ή σε ασυνόδευτα δέματα (ένθετη αριστερά).

Τα ωμά, καπνιστά ή αποξηραμένα κρέατα ελέγχθηκαν για μια ποικιλία γνωστών ζωονόσων. Πολλά βρέθηκαν μολυσμένα με επικίνδυνους ιούς όπως ο SFV, ένας ιός των πιθήκων που σχετίζεται με τον HIV, καθώς και κυτομεγαλοϊοί, λεμφοκρυπτοϊοί και άλλοι ιοί της οικογένειας του έρπητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Νίνα Μαράνο των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τονίζουν ότι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια πρέπει να ενταθούν και να καλύπτουν όχι μόνο τα παράνομα φορτία κρέατος αλλά και τα ζωντανά ζώα που προορίζονται για κατοικίδια.

Το κυνήγι άγριων ζώων είναι διαδεδομένο κυρίως στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Καμερούν, από όπου ενδέχεται να ξεκίνησε η επιδημία του AIDS. Όπως είχε δείξει μελέτη το 2005, νέοι ιοί συγγενικοί με τον HIV μολύνουν ακόμα και σήμερα κυνηγούς πιθήκους του Καμερούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024