
Εμβόλιο κατά της ύπουλης ηπατίτιδας C περνά την πρώτη φάση των δοκιμών
Ένα νέο εμβόλιο για την ηπατίτιδα C ίσως αποδειχθεί αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη της ύπουλης νόσου που μπορεί να προκαλέσει κίρρωση και καρκίνο. Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, η χορήγηση του εμβολίου σε 41 υγιείς εθελοντές προκάλεσε ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.
Βρετανοί ερευνητές παρασκεύασαν εμβόλιο για την ηπατίτιδα C το οποίο πέρασε επιτυχώς την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών. Όπως αναφέρουν στο σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση Science Translational Medine, η χορήγηση του εμβολίου σε 41 υγιείς εθελοντές προκάλεσε ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.
Πολλά κρούσματα
Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται μέσω του αίματος και μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια πριν αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα και ειδικότερα βλάβες στο ήπαρ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεβάζει τον αριθμό των προσβεβλημένων από τον ιό ατόμων στα 170 εκατομμύρια. Η νόσος ελέγχεται με αντι-ιϊκά φάρμακα, ενώ στις περιπτώσεις που αυτά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά απαιτείται μεταμόσχευση ήπατος.
Εμβόλιο εν όψει
Εμβόλιο για τη νόσο δεν υπάρχει προς το παρόν. Αν οι προσπάθειες των βρετανών επιστημόνων καρποφορήσουν, το εμβόλιο θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του στην επόμενη δεκαετία.
Η μεγάλη δυσκολία για την παρασκευή εμβολίου είναι το γεγονός ότι ο ιός μεταβάλλει συχνά την εξωτερική εμφάνισή του. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχεδίασαν το εμβόλιο έτσι ώστε να «στρέφεται» εναντίον του γενετικού υλικού του ιού. (Μετά τη μόλυνση, το ιικό γενετικό υλικό βγαίνει από το εξωτερικό περίβλημα του ιού προκειμένου να χρησιμεύσει στον πολλαπλασιασμό του).
Η πρώτη κλινική δοκιμή είχε στόχο να διαπιστωθεί η ασφάλεια του εμβολίου. Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο, οι εθελοντές δεν ανέφεραν παρενέργειες, ενώ η παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού άνοιξε στους ερευνητές το πράσινο φως για την επόμενη φάση: τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα με αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης (πχ χρήστες ουσιών) και την διερεύνηση της ικανότητας του εμβολίου να τους προστατεύσει από αυτή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επτά παρεμβάσεις από Ανδρουλάκη για την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
- Μετά τους σεισμούς: Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θέλει να ξανανοίξει το αεροδρόμιο του Καράκας «το συντομότερο»
- Από τις πιέτες- φτέρες στις τσάντες-αρμαντίλλο: Η νέα συλλογή υψηλής ραπτικής του Dior ποντάρει στη χαρά
- Ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Τραμπ κέρδισε τη «μάχη», αγωνίζεται για να κερδίσει και τον «πόλεμο» – Δεδομένος σύμμαχος η Ελλάδα
- «Λύγισε» ο Λουίς Ντίας: Ξέσπασε σε κλάματα μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας (vid)
- Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος
- Η αυθεντική πλευρά των Κυκλάδων: Η Άνδρος πρωταγωνιστεί σε γαλλικά ταξιδιωτικά αφιερώματα
- Ολυμπιακός: Πρώτο φιλικό με αντίπαλο τη Ρακόφ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442