Προβλέψεις για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το 2012
Πιθανότητες συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας το 2012 κατά 0,5% του ΑΕΠ διαβλέπει η Ελβετή οικονομολόγος Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο που είναι μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild δεν αποκλείει ακόμη και την κατάρρευση του ευρώ, λέγοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για όλους τους εμπλεκομένους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.
Πιθανότητες συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας το 2012 κατά 0,5% του ΑΕΠ διαβλέπει η Ελβετή οικονομολόγος Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο που είναι μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο σημειώνει πως σε περίπτωση που η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,5% η γερμανική οικονομία το 2012.
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των συναδέλφων της η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο αντιμετωπίζει με περισσότερη απαισιοδοξία τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς δεν αποκλείει ακόμη και αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία σε περίπτωση μείωσης του γερμανικού ΑΕΠ το 2012.
Η ίδια δεν αποκλείει ακόμη και την κατάρρευση του ευρώ, λέγοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για όλους τους εμπλεκομένους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.
Η οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να περιορίσει την κρίση και να στήσει ένα προστατευτικό τείχος, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνει δεν επαρκούν.
Η ντι Μάουρο προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες σημειώνει πως θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και θα εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους.
«Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ», υποστηρίζει η ντι Μάουρο στην εφημερίδα Bild.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]
- Η Ιαπωνία καλεί τον πρεσβευτή της Κίνας για έντονες διαμαρτυρίες
- Νιγηρία: Εκατό απαχθέντες μαθητές απελευθερώθηκαν, περίπου 165 αγνοούνται
- Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]