
Μείωση τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο
Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε μετρητά, οδήγησε το Νοέμβριο σε μείωση των τραπεζικών καταθέσεων κυρίως σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα περιορίσθηκαν τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι τράπεζες διακρατούν ρευστότητα και δεν την διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία, τουλάχιστον σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε μετρητά, οδήγησε το Νοέμβριο σε μείωση των τραπεζικών καταθέσεων κυρίως σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών σημείωσαν μείωση 1,5% περίπου σε μηνιαία βάση, ενώ η πτώση ήταν μικρότερη απ’ ό,τι στην Ιταλία.
Οι τραπεζικές καταθέσεις, εκτός κεντρικής κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υποχώρησαν στα 179,6 δισ. ευρώ, χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2007, από 182,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Από το υψηλό του Δεκεμβρίου 2009, οι καταθέσεις είναι μειωμένες κατά 26% ή 63 δισ. ευρώ περίπου.
Τα στοιχεία διαφέρουν ελαφρώς από τα αντίστοιχα που δημοσιεύει μηνιαίως η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.
Η πτώση των καταθέσεων στις ιταλικές τράπεζες ήταν μεγαλύτερη στο ίδιο διάστημα, στα 1,364 τρισ. ευρώ, από 1,402 τρισ. ευρώ (-2,7%).
Στην Ισπανία, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 1,684 τρισ. ευρώ, από 1,691 και στην Πορτογαλία στα 234,2 δισ. ευρώ, από 234,9.
Στην Ιρλανδία, παρέμειναν αμετάβλητες στα 196,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το Νοέμβριο μήνα περιορίσθηκαν τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι τράπεζες διακρατούν ρευστότητα και δεν την διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία, τουλάχιστον σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση, από 2,7% τον Οκτώβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Bαθμολογία Euroleague: Τα δεδομένα μετά τη νίκη της Χάποελ – Τι ισχύει για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
- Αυστρία – Ελλάδα 38-16: Ιστορική πρόκριση της Εθνικής Γυναικών χάντμπολ στο EURO 2026
- Μπιλμπάο – Βιγιαρεάλ 1-2: Ακόμη πιο «κοντά» στο Champions League το «κίτρινο υποβρύχιο»
- Ευρώπη: Ελλείψεις καυσίμων για αεροσκάφη προ των πυλών
- Γιορτή σήμερα 13 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Σε οικονομικό «κλοιό» 250.000.000 € η Λιόν – Πώς επηρεάζεται το μέλλον του Γιάρεμτσουκ


