Τις σημαντικότερες στιγμές της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση με τίτλο «170 Χρόνια Εθνική Τράπεζα: 1841 – 2011» θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012.

Από το 1841 μέχρι σήμερα, η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας απλώνεται μέσα σε τρεις αιώνες σε μία σχεδόν παράλληλη διαδρομή με το νεοελληνικό κράτος.

Οι συλλογές και το αρχειακό υλικό που παρουσιάζονται στην έκθεση, προέρχονται από τον πολιτιστικό πλούτο που διέσωσε η Εθνική και περιλαμβάνονται σήμερα στο Ιστορικό της Aρχείο, καθώς και στην καλλιτεχνική συλλογή της Τράπεζας.

H έκθεση παρακολουθεί την πορεία της Εθνικής Τράπεζας ξεκινώντας από την ίδρυση της, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, και συνεχίζει με την επέκταση των εργασιών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που συμβάδισε και με τη διεύρυνση των εθνικών συνόρων.

Μέσα από τις αντίστοιχες ενότητες της έκθεσης αναδεικνύεται η συμβολή της Τράπεζας τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, η Εθνική άσκησε το εκδοτικό προνόμιο, αποκλειστικά ή εκ παραλλήλου με άλλες εκδοτικές τράπεζες, για 87 χρόνια, μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928, και στην έκθεση παρουσιάζονται τραπεζογραμμάτια και νομίσματα διαφορετικών εκδόσεων και ιδιαίτερου ιστορικού και εικαστικού ενδιαφέροντος.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, δανειοδοτεί τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις δημοσιονομικές τους ανάγκες και διαθέτει δικά της κεφάλαια για την εκτέλεση έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Τράπεζας στο δημόσιο δανεισμό και τα παραγωγικά έργα της χώρας αναδεικνύεται στην έκθεση από την παρουσίαση πρωτότυπων θεσμικών κειμένων, ομολογιών δανείων και τεχνικών μελετών.

Στην έκθεση ξεδιπλώνεται η ειδικότερη συμβολή της Εθνικής στην ενίσχυση της γεωργίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας της Ελλάδας. Εκτίθενται πιστωτικά κατάστιχα του 19ου αιώνα, μετοχές και άλλα τεκμήρια σχετικά με τη δανειοδότηση ή την ίδια συμμετοχή της Τράπεζας με κεφάλαιά της, καθώς και πίνακες και διαγράμματα όπου αποτυπώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Εθνικής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Μέσα από σπάνια έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα, προβάλλεται η προσφορά της Εθνικής στην αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που γνώρισε η χώρα και στους εθνικούς αγώνες που έδωσε, με έμφαση στο κεφάλαιο της αποκατάστασης των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και στην περίοδο της Κατοχής.

Τέλος, σε ξεχωριστές ενότητες προβάλλεται ένα σημαντικό μέρος από την προσφορά της Τράπεζας στον τομέα του πολιτισμού, της επιστήμης και της τέχνης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, αντικείμενα από το μηχανολογικό εξοπλισμό της Τράπεζας, καθώς και αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφίες των κτηρίων της Εθνικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας