Ο Δήμος Τήνου και τo Mουσείο Κώστα Τσόκλη σε συνεργασία με το 52ο Φεστιβάλ Κιν/γράφου Θεσσαλονίκης, μεταφέρουν στην Τήνο για πρώτη χρονιά, ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.
Η Τήνος συμμετέχει στις «Περιφερειακές εκδηλώσεις» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά, μετά από πρόταση του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, συμμετέχοντας στην “κινηματογραφική γιορτή” που ετοίμασε για φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι κινηματογραφικές βραδιές φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου 2011, στις 9 μ.μ.

Παράλληλα, τα πρωινά της Παρασκευής και της Δευτέρας θα γίνουν ειδικές προβολές για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή των ταινιών που θα παρουσιαστούν το τριήμερο, έγινε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα προβολής σχεδιάστηκε με άξονα τη διαλεκτική σχέση του περιεχομένου τους. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα προβληματισμού και αναζήτησης από την πλευρά των θεατών, για τα ερωτήματα που θα γεννηθούν στο τέλος του τριημέρου, σχετικά με το τι απασχολεί τους δημιουργούς που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, πως αυτό παρουσιάζεται μέσω της τέχνης τους αλλά και πως τελικά προσλαμβάνεται από τους θεατές σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδος και του κόσμου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Πρόγραμμα Προβολών

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ματιές στα Βαλκάνια
9μ.μ.
Όνειρο του Άνταλμπερτ (Αdalbert’s Dream), του Ρουμάνου Γκαμπριέλ Ακίμ, 101′
Μαύρη κωμωδία βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία που κοιτά επικριτικά το καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος σ’ ένα εργοστάσιο που θα προκαλέσει ένα πανομοιότυπο ατύχημα –την επέτειο της ίδρυσης του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος και την επομένη της κατάκτησης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Στεάουα Βουκουρεστίου– μεταφέρεται στην οθόνη με την «παλαιομοδίτικη» τεχνολογία βίντεο.
Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ
11μ.μ.
Concience (Συνείδηση), έγχρωμο, 94′ (με ελληνικούς υπότιτλους)
Ερντέν Κιράλ, ένας από τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες της γενιάς του ’70 και ’80, που ανέπτυξαν μια κοινωνικο-ρεαλιστική παράδοση στον τούρκικο κινηματογράφο.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

Ματιές στα Βαλκάνια
9μ.μ.
Press (ΤΥΠΟΣ) του Σεντάτ Γιλμάζ, 100′
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της εφημερίδας «Özgür Gündem» («Ελεύθερη ατζέντα»). Πρόκειται για την μοναδική εφημερίδα που ήταν εκτός κατεστημένου και εναντίον της κυβέρνησης. Τη διάβαζαν σοσιαλιστές και Αριστερά καθώς και άνθρωποι που αναζητούσαν μια διαφορετική άποψη. Εκδόθηκε για ένα σύντομο διάστημα μόλις δύο ετών στο Ντιγιάρμπακιρ, την πόλη όπου οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού υπήρξαν κατά τη δεκαετία του ’90 έντονες. Μέσα από τα μάτια ενός νεαρού -βοηθού στην εφημερίδα, παρακολουθούμε τον καθημερινό αγώνα των δημοσιογράφων για την προάσπιση της ελευθερίαςτου λόγου απέναντι σε ένα καταπιεστικό καθεστώς. Η ταινία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία σε τουρκικά φεστιβάλ- ανάμεσά τους και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης γιατί υπερβαίνει την τοπική πραγματικότητα της εποχής για να μιλήσει για την ελευθερία του Τύπου, τις ευθύνες των δημοσιογράφων απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και την έννοια της αλήθειας – σε αντιπαράθεση μ’ εκείνη των ειδήσεων.

10.30
Swing Party με τους Athens Swing Cats

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

–Ελληνικές Παραγωγές
9μ.μ.
Super Dimitrios (Σούπερ Δημήτριος) του Γιώργου Παπαϊωάννου, 109′. Βραβείο κοινού «Fischer» στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφοπυ Θεσσαλονίκης.

Ελληνικές Συμπαραγωγές
11μ.μ.
Α Melina dos olhos grandes (Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια) του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήρι), έγχρωμο, 85′ (με ελληνικούς υπότιτλους) ελληνική συμπαραγωγή που έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε καλές κριτικές για τη φωτογραφία.

Στο πλαίσιο του Τριήμερου Κιν/γραφικών Προβολών στην Τήνο, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό: το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, από τις 10 π.μ.έως και τη 1 μ.μ.