Έκκληση στις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε τη Δευτέρα ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας που έρχεται.

Από το μέτωπο δεν πρέπει να περισσεύει κανείς, κοινωνικές δυνάμεις, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι και μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την εβδομάδα που άρχισε και όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και όπου η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο-καμπή, όπως και τον Ιούλιο που πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις» αλλά υπογράμμισε ότι «από τότε μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά δεδομένα έχουν αλλάξει».

«Στόχος τις επόμενες μέρες είναι να καταλήξουμε εμείς, οι Έλληνες σε μια οριστική λύση», για να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα που υπονομεύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα η Ευρώπη να λάβει τις σοβαρές αποφάσεις για να γυρίσουμε σελίδα, να μην κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να χτίσουμε πάνω στις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου». Πέρα από το ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε, η Ευρώπη θα συζητήσει την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, την ενίσχυση του EFSF και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Στη διαπραγμάτευση που κάνουμε», σημείωσε ακόμη «θέλουμε να ρυθμίσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, αλλά και, από την άλλη μεριά, κάνουμε και μια νέα αρχή, μια δύσκολη αρχή, αλλά με περισσότερη σιγουριά» με στόχο να περάσει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία, «έχοντας μειώσει κατά το δυνατόν τα βάρη του παρελθόντος, αλλά και έχοντας βάλει υγιείς βάσεις, για να μην ξαναδημιουργήσουμε παρόμοια βάρη».

«Αρωγός μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η ελληνική κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που έχει συμπεριφερθεί με πρωτοφανή ωριμότητα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, παρά τις εικόνες που αναπαράγονται διεθνώς. Οι προσπάθειες και θυσίες που έχει κάνει και κάνει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, είναι άθλος, είναι μεγάλο το βάρος. Συχνά, αυτό δεν αναγνωρίζεται όσο πρέπει εκτός Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πολλοί προσπάθησαν», συνέχισε «η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος, ενώ υπήρχαν λάθη και αδυναμίες που αφορούν πολύ πέρα από το ελληνικό πρόβλημα. Προβλήματα της Ευρωζώνης και πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Αυτοί που αρέσκονται να κατηγορούν την Ελλάδα, πολλές φορές, ποντάρουν στην αποτυχία. Και δυστυχώς, είναι και κάποιοι εντός της Ελλάδας που κάνουν το ίδιο ακριβώς, που ποντάρουν στην αποτυχία, που μηδενίζουν το τεράστιο αποτέλεσμα. Δεν θέλουν να φανούν τα θετικά σημάδια, τα οποία είναι υπαρκτά».

» Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που κάνει δύσκολη την προσπάθεια, διότι υπάρχουν πολλά μικρά, αλλά και μεγαλύτερα κατεστημένα, τα οποία αντιμετωπίζουν με φόβο και αντιστέκονται στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα», επισήμανε.

«Σ’ αυτό το πλαίσιο, είχα σήμερα [Δευτέρα] συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τα θέματα αυτά. Με τις προσπάθειες και τις θυσίες πλησιάζουμε στο στόχο να κλείσουμε μια σελίδα του παρελθόντος. Αλλά για να δώσουμε αυτή τη μάχη, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, είναι σημαντικό να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει να ψηφίσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr