Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Σλοβακία για άμεση έγκριση του EFSF
Σε συμφωνία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ενίσχυση του EFSF σε αντάλλαγμα για την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο κατέληξαν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι θετικό.
Σε συμφωνία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ενίσχυση του EFSF σε αντάλλαγμα για την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο κατέληξαν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Η Σλοβακία θα επικυρώσει τον EFSF χωρίς προβλήματα. Πιστεύω ότι θα γίνει το αργότερο ως την Παρασκευή», είπε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ρόμπερ Φίκο. Ψηφοφορία την Πέμπτη ή την Παρασκευή βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών, Μίκουλας Τζουρίντα.
Αργά την Τρίτη το σλοβακικό Κοινοβούλιο –το τελευταίο στην Ευρωζώνη– καταψήφισε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς ένα από τα κόμματα του συνασπισμού, το κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, επέμεινε στη θέση του να μην δεχτεί την ενίσχυση του EFSF.
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αν και υποστήριζε την ενίσχυση του EFSF αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης καθώς η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη διαδικασία.
Από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία, μόνο το Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS) δεν θα υπερψηφίσει το EFSF. Ο ηγέτης του Ρίτσαρντ Σούλικ εξήγησε ότι θα καταψηφίσει το EFSF διότι πιστεύει πως οι Σλοβάκοι, οι δεύτεροι φτωχότεροι της ευρωζώνης, δεν πρέπει να πληρώσουν για να διασωθούν πλουσιότερες χώρες που ξοδεύουν περισσότερα, όπως η Ελλάδα.
Το μερίδιο της συμβολής της Σλοβακίας στα 440 δισ. ευρώ που θα προικίσουν το ΕΤΧΣ είναι μόνο 7,7 δισ. ευρώ αλλά σύμφωνα με τον Σούλικ, το ποσό αυτό ξεπερνά το μερίδιο που θα έπρεπε να είχε η χώρα δεδομένου ότι το κατά κεφαλήν προϊόν της φθάνει το 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ της Ελλάδας το 89%.
Η διακομματική συμφωνία, με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπερψήφισης του EFSF από τις χώρες της Ευρωζώνης, ανοίγει τον δρόμο και για τη διάσωση της Ελλάδας, είπε ακόμη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Στις Βρυξέλλες, οι πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου ζήτησαν μια γρήγορη λύση στη Σλοβακία. «Ζητάμε απ’ όλα τα κόμματα στο σλοβακικό κοινοβούλιο να αρθούν πάνω από την βραχυχρόνια πολιτική και να αδράξουν την επόμενη ευκαιρία για να εξασφαλιστεί η γρήγορη υιοθέτηση της νέας συμφωνίας», ανέφεραν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε κοινή δήλωσή τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μέση Ανατολή: Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, λέει ο Μπιρόλ
- Ιράν: Πλησιάζει στη λήξη του το τελεσίγραφο του Τραμπ για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
- Τουρκία: Προφυλακίστηκε δημοσιογράφος αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών»
- Ιράν: Φρουροί της Επανάστασης από τον Λίβανο έπληξαν την Κύπρο με drone, λέει ο πρωθυπουργός
- Γαλλία: Η διασπασμένη αριστερά νικήτρια του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στις μεγάλες πόλεις
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI, ξεπέρασε τα 113 το Brent στο άνοιγμα των αγορών