Μία συλλογική έκθεση εννέα Ισπανών καλλιτεχνών (από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδα) φιλοξενεί το καφέ-χώρος τέχνης taf από τις 6 Οκτωβρίου. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από την πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες έχει στόχο να συστήσει στο κοινό ένα «ατόφιο κομμάτι της Ισπανίας», όπως δηλώνει ο επιμελητής Πάμπλο Μπερθάλ.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση προέρχονται από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδας που έχει αναδείξει πολλούς αναγνωρισμένους Ανδαλουσιανούς καλλιτέχνες.

Ο σουρεαλιστικός τίτλος «Το ψάρι και ο καλεσμένος» προέρχεται από την ισπανική παροιμία «Το ψάρι και ο καλεσμένος την τρίτη μέρα βρομάει». Ο τίτλος ήθελε να εκφράσει το εφήμερο (όπως εφήμερη είναι η έκθεση) και το γεγονός ότι αναπτύσσεται σε συγκεκριμένο χώρο (site specific), καθώς και το να δηλώσει ότι τα καλά πράγματα διαρκούν λίγο. Παράλληλα, κάνει μία αναφορά στο γεγονός πως οι εννέα καλλιτέχνες είναι «καλεσμένοι» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον επιμελητή Πάμπλο Μπερθάλ, «η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 δωμάτια (site specific) σε καθένα από τα οποία ο κάθε καλλιτέχνης θα προτείνει το ιδίωμά του χωρίς να έχει επιβληθεί κάποιο θέμα συγκεκριμένο».

«Πρόκειται για τη γνωριμία με τα καλλιτεχνικά projects μιας ομάδας δημιουργών που φοίτησε στο ίδιο πανεπιστημιακό κέντρο και που το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η ποιότητα της δουλειάς τους» λέει ο επιμελητής της έκθεσης.

«Φέρνουμε στην Αθήνα ένα ατόφιο κομμάτι της Ισπανίας, φέρνουμε ένα κομμάτι μιας από τις πιο ζωντανές περιοχές της ισπανικής γεωγραφίας και παρατηρούμε τις αντιδράσεις που προκαλεί στην αθηναϊκή σκηνή» προσθέτει.

Οι καλλιτέχνες είναι: Άνχελες Αγρέλα, Πάμπλο Καπιτάν, Παλόμα Γκάμεθ, Μαρίσα Μανθίγια, Χοακίν Πένια Τόρο, Χοσέ Πινιάρ, Μιγέλ Άνχελ Τορνέρο, Αλεχάντρο ντελ Βάγιε και Σαντιάγο Ιδάνιεθ.

Αν και στην πλειονότητά τους κάνουν ζωγραφική, στη συγκεκριμένη έκθεση πολλοί επέλεξαν την βίντεο εγκατάσταση χωρίς να αποκλείσουν, ωστόσο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία ή την performance.

Πρόθεση αυτού του πρότζεκτ είναι η άμεση επικοινωνία μεταξύ κοινού και δημιουργών, πέρα και πάνω από τον ρόλο της κριτικής ή της αγοράς της τέχνης καθώς πρόκειται για μια επιλογή «καλλιτεχνών που κοιτάζουν τον κόσμο μας θέτοντας τα ίδια ερωτήματα με οποιοδήποτε σύγχρονο άτομο, και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις».

«Στο καλλιτεχνικό τους ιδίωμα περιλαμβάνονται συλλογισμοί πάνω στο ίδιο το καλλιτεχνικό επάγγελμα ή καθαρά αισθητικοί καθώς και θέματα κοινωνικά ή πολιτικά».

Η συλλογική αυτή έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο taf (Νορμανού 5, Μοναστηράκι) και θα διαρκέσει από 6 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 20:30 το βράδυ.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 13:00-00:00, Κυριακή 14:00-00:00.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ