
Έως το 2014 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέει ο Κ.Σημίτης
Ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι το όλο θέμα θα έχει κριθεί «το αργότερο έως το 2014». Με δεδομένες τις καθυστερήσεις, τις οποίες επισημαίνει, απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια».
Ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι το όλο θέμα θα έχει κριθεί «το αργότερο έως το 2014». Με δεδομένες τις καθυστερήσεις, τις οποίες επισημαίνει, απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια».
Στόχος της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, με το άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, είναι να περιγράψει την οριακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και τα σενάρια, από εδώ και στο εξής, αντικρούοντας τις απόψεις που λένε ότι δεν συμφέρει την Ένωση να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ.
Κατά τον κ. Σημίτη, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου υποδηλώνει ότι η Ένωση είναι διατεθειμένη να εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη που έχουν βιώσιμο χρέος, ενώ «όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας».
Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως τονίζει, «συνεπάγεται την ‘οικειοθελή’ αναστολή της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη». Οι συνέπειες, όπως τις περιγράφει, «θα είναι είναι πιθανότατα εξίσου δραματικές με τη μη ελεγχόμενη». «Η κοινωνική αναταραχή θα είναι έντονη, η οργή ανάλογη της χωρίς προηγούμενο φτώχειας και ανεργίας», αναφέρει.
Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι μέχρι σήμερα «το κλίμα ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλιών, από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, οδήγησε σε εφησυχασμό. Επιβεβλημένα μέτρα με πολιτικό κόστος αναβλήθηκαν ή τροποποιήθηκαν».
Ο ίδιος καλεί «να σταματήσουν οι αυταπάτες για τις δυνατότητές μας, οι νομικισμοί, οι επικλήσεις των αρχών και των αξιών της Ένωσης, για τις οποίες πρώτοι εμείς αδιαφορούμε».
«Χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια. Εάν προωθούνται τα θέματα με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό. Μηδενική όμως θα είναι και η συμπαράσταση σε μας», συμπληρώνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σεισμός 6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες
- Ηγουμενίτσα: Απολογείται στον ανακριτή 50χρονος οδηγός φορτηγού που μετέφερε μισό τόνο κάνναβης «skunk»
- Σίνερ: Η νέα εποχή του τένις έχει ήδη το όνομά του
- Ρόδος: Μαχαίρωσε τέσσερις φορές την οικιακή βοηθό και την κλείδωσε σε δωμάτιο
- Digital Detox: Πώς να αποσυνδεθείτε σωστά
- Είναι αδιανόητο να αφήσουμε τον βασανισμένο σκυλάκο Τζόκερ χωρίς οικογένεια

