Ανθρωπιστική κρίση στη Σύρτη, σε διασταυρούμενα πυρά οι κάτοικοι
Με κάθε τρόπο και μέσο προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Σύρτη οι κάτοικοί της, καθώς συνεχίζονται για άλλη μία ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κανταφικούς και δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου που συνεπικουρούνται από το ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, οι άμαχοι βλέπουν τις ποσότητες τροφίμων, νερού και καυσίμων να μειώνονται.
Με κάθε τρόπο και μέσο προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Σύρτη οι κάτοικοί της, καθώς συνεχίζονται για άλλη μία ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κανταφικούς και δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου που συνεπικουρούνται από το ΝΑΤΟ.
Οι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης μέσα στην πόλη αναζητούν φίλα προσκείμενους στον Μουαμάρ Καντάφι μαχητές. Οι τελευταίοι ως και τώρα δεν διστάζουν να σκοτώνουν αμάχους, με την κατηγορία ότι είναι φιλικοί με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και σε άλλες περιπτώσεις τους εξαναγκάζουν να πολεμούν στο πλευρό τους.
Την Παρασκευή, οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου εισέβαλαν στη Σύρτη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ, την ίδια ώρα, στον αέρα κάνουν κατά διαστήματα την εμφάνισή τους ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν άρματα μάχης και πυρά πυροβολικού, βάλλοντας κατά στόχων στο κέντρο της πόλης.
Στο μεταξύ, οι άμαχοι βλέπουν τις ποσότητες των τροφίμων, του νερού και των καυσίμων να μειώνονται—έχει ήδη αναφερθεί μία τουλάχιστον περίπτωση θανάτου από ασιτία.
Ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές καθιστούν την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας ακόμα πιο δύσκολη. Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία τα ιατρικό υλικό δεν επαρκεί ενώ στην πόλη η ηλεκτροδότηση είναι πολύ προβληματική.
Τα καύσιμα διακινούνται στη μαύρη αγορά: κάποιοι κάτοικοι πλήρωσαν μέχρι 800 δολάρια για τη βενζίνη, άλλοι αγόρασαν αλεύρι ή ζυμαρικά σε τεράστιες τιμές, σύμφωνα με το Reuters.
Στην πόλη ζούσαν πριν από τις συγκρούσεις περίπου 100.000 άνθρωποι.
Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, στέλνει βυτιοφόρα με νερό στα περίχωρα της Σύρτης για να προμηθεύσει νερό τους κατοίκους της Σύρτης που την εγκαταλείπουν με τα αυτοκίνητά τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΗΠΑ: Μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ των επιθέσεων στο Ιράν
- Επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Ντουμπάι
- Τέξας: Εξετάζεται αν ο δράστης των πυροβολισμών στο Όστιν εμπνεύστηκε από τις επιθέσεις στο Ιράν
- Παναθηναϊκός – Άρης: Αδράνεια στην «κίτρινη» άμυνα, 1-0 οι «πράσινοι» με Ερνάντεθ (vid)
- Αεροπορικές επιδρομές στην Τεχεράνη – Διακόπηκε μετά από πλήγμα η μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης
- ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης 2-0: Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν μετά από τρεις αγωνιστικές και βλέπουν κορυφή
