Η Σλοβακία «θα κυρώσει το νέο EFSF πριν τα μέσα Οκτωβρίου»
Πρόταση συμβιβασμού που «σέβεται πλήρως τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου» έκανε η Σλοβάκα πρωθυπουργός στο μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η αντίθεση του οποίου διεύρυνση του EFSF απειλεί την εφαρμογή συμφωνίας, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να πει το «ναι» πριν τις 14 Οκτωβρίου. «Θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό εάν γινόμασταν οι μοναδικοί που μπλοκάρουμε το μηχανισμό για την Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός, την στιγμή που έχουν μείνει μόνο άλλες δύο χώρες του ευρώ που δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους και η Κομισιόν πιέζει την Μπρατισλάβα να ανοίξει το δρόμο για το διευρυμένο EFSF.
Πρόταση συμβιβασμού που «σέβεται πλήρως τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου» έκανε η Σλοβάκα πρωθυπουργός στο μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η αντίθεση του οποίου διεύρυνση του EFSF απειλεί την εφαρμογή συμφωνίας, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να πει το «ναι» πριν τις 14 Οκτωβρίου.
«Θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό εάν γινόμασταν οι μοναδικοί που μπλοκάρουμε το μηχανισμό για την Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός, την στιγμή που έχουν μείνει μόνο άλλες δύο χώρες του ευρώ (η Ολλανδία και η Μάλτα) που δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους και η Κομισιόν πιέζει την Μπρατισλάβα να ανοίξει το δρόμο για το διευρυμένο EFSF.
Οι Βρυξέλλες πιέζουν η διεύρυνση του μηχανισμού να έχει κυρωθεί από όλους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου. H Σλοβακία θα έχει κυρώσει τη συμφωνία πριν από την Σύνοδο Κορυφής, είπε η Ραντιτσόβα σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από κατ’ ιδίαν συνάντησή της με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο μηχανισμός θα είναι στο Κοινοβούλιο από τις 4 Οκτωβρίου και περιμένω να έχει κυρωθεί μεταξύ 11 και 14 Οκτωβρίου» είπε σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, έπειτα από συνάντηση με Ευρωπαίους ομολόγους της.
Μοναδικό εμπόδιο στην εφαρμογή της συμφωνίας από την Ευρωζώνη είναι το σλοβακικό κόμμα SaS, εταίρος του κόμματος της Ραντιτσόβα στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Μπρατισλάβα. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως σκοπεύει να αποφασίσει για την κύρωση της συμφωνίας μόνο αφού την έχουν εγκρίνει όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.
Οι δηλώσεις της Ραντιτσόβα ακολουθούν την σκληρή κριτική από την Κομισιόν κατά της Σλόβακίας, όταν ακόμη και ο Σλοβάκος επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να φανταστώ επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου για τον EFSF πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί, έπειτα από την έγκριση τόσων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σομαλιλάνδη: Το Ισραήλ υπερασπίζεται στο ΣΑ του ΟΗΕ την απόφασή του να την αναγνωρίσει
- Ουκρανία: Τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση
- Ουκρανία: Η Δύση πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα επί του πεδίου, τονίζει ο Λαβρόφ,
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Μύθοι και αλήθειες για τους «αιώνιους»
- Ο Τραμπ παρέχει πλήρη στήριξη στον Νετανιάχου – Aπειλεί Ιράν, Χαμάς και Χεζμπολάχ «αν συμπεριφέρονται άσχημα»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]
