Η υποβάθμιση της Ιταλίας οδηγεί χαμηλότερα το ευρώ
Πτωτικά κινείται το ευρώ την Τρίτη, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η υποβάθμιση της Ιταλίας από την Standard & Poor's εντείνει τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημειώνει το ευρώ την Τρίτη, καθώς η υποβάθμιση της Ιταλίας από την Standard & Poor’s εντείνει τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως τα 1,3619 δολάρια, από 1,3686 αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.
Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος διολίσθησε μέχρι τα 104,24 γεν, πολύ κοντά στο χαμηλό 10ετίας (103,90) στο οποίο είχε κατρακυλήσει στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η Ιταλία προστέθηκε στον κατάλογο με τις χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση από τις αρχές του 2011. Οι άλλες χώρες είναι οι Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
«Οι εκτιμήσεις της Standard & Poor’s μοιάζουν να υπαγορεύονται περισσότερο από τις ιστορίες στις εφημερίδες, παρά από την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι.
Σε ανακοίνωσή της, ηStandard & Poor’s αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά «την εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ιταλία» και «την εκτίμησή μας σύμφωνα με την οποία η ευθραυστότητα της συμμαχίας που ασκεί την εξουσία και οι πολιτικές διαφωνίες στη βουλή πρόκειται πιθανότατα να συνεχίσουν να περιορίζουν την δυνατότητα του κράτους να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό καιστο εξωτερικό».
Επίσης, ο οίκος Moody’s, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι παρατείνει το στάδιο εξέτασης και θα ανακοινώσει την απόφασή του τον επόμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ξεκινά σήμερα η συνεδρίαση της Fed.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η αμερικανική κεντρική τράπεζα να επιλέξει την επιμήκυνση της διάρκειας των τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Δηλαδή, θα πωλήσει τίτλους μικρής διαρκείας για να αγοράσει αντίστοιχους μεγαλύτερης διάρκειας, πρακτική που ονομάζεται «Twist» και δοκιμάστηκε στη δεκαετία του 1960.
Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν ότι τα μακροχρόνια επιτόκια θα πέσουν χαμηλότερα από τα βραχυπρόθεσμα και έτσι θα τονωθούν οι εταιρικές επενδύσεις και η αγορά στεγαστικών δανείων.
Ρίχνοντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, η Fed θα ωθήσει παράλληλα τους επενδυτές σε άλλες αξίες με υψηλότερες αποδόσεις, όπως οι μετοχές ή τα εταιρικά ομόλογα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά το τέλος της 14ης αγωνιστικής
- Άνετο βράδυ για την Μπασκόνια (88-78), ο Βιλντόζα έδωσε τη νίκη στην Βίρτους (79-78)
- Λιγότερη δουλειά, περισσότερος τζόγος για την Gen Z
- Πέθανε ο Φρανκ Ο. Γκέρι – Ο αρχιτέκτονας που έκανε το μέταλλο να χορεύει, «ανέστησε» το Μπιλμπάο και έδωσε μορφή στο χάος της ζωής
- Ερυθρός Αστέρας – Μπαρτσελόνα 79-89: Με οδηγό τον Κλάιμπερν η νίκη των μπλαουγκράνα
- Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες 100 δισ. [γράφημα]

