Ταπεινό βακτήριο του εδάφους γίνεται όπλο κατά του καρκίνου
Με μια μικρή γενετική τροποποίηση, εδαφόβια βακτήρια του γένους Clostridium μπορούν να βάζουν στο στόχαστρο τους κακοήθεις όγκους, ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές το 2013.
- Άστατος αύριο και μεθαύριο ο καιρός: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία
- Τι αλλάζει στις τραπεζικές προμήθειες από αύριο - Το χιουμοριστικό βίντεο Χατζηδάκη
- Κρίσιμη κάθε ώρα που περνάει για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο - Αποτυγχάνουν οι προσπάθειες αφύπνισης
- Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε 29χρονος - Δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων
Με μια μικρή γενετική τροποποίηση, εδαφόβια βακτήρια του γένους Clostridium μπορούν να βάζουν στο στόχαστρο τους κακοήθεις όγκους, ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές το 2013.
Όταν εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος, το βακτήριο Clostridium sporogenes έχει από μόνο του την ιδιότητα να αναπτύσσεται μέσα στους συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Εκεί παράγει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να ενεργοποιεί αντικαρκινικά φάρμακα.
Αυτό σημαίνει ότι το μικρόβιο μπορεί να περιορίζει τη δράση του φαρμάκου στους όγκους, χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς, όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας.
Τα βακτήρια Clostridium είναι κατάλληλα για αυτή την προσέγγιση επειδή είναι αναερόβια, δηλαδή αναπτύσσονται μόνο σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχει οξυγόνο.
«Πρόκειται για μια αρχαία ομάδα βακτηρίων που εμφανίστηκαν στον πλανήτη προτού αποκτήσει οξυγόνο η ατμόσφαιρα. Όταν χορηγηθούν με ένεση σπόρια από Clostridium, θα αναπτυχθούν μόνο σε περιβάλλοντα από όπου απουσιάζει το οξυγόνο, όπως για παράδειγμα στο κέντρο συμπαγών όγκων» εξηγεί ο Νάιτζελ Μίντον του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, επικεφαλής της νέας μελέτης.
Σε συνεργασία με συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ο Δρ Μίντον τροποποίησε το Clostridium sporogenes εισάγοντας ένα γονίδιο που βελτιώνει τη δράση του ενζύμου με το οποίο θα ενεργοποιούνται τα φάρμακα.
Το βελτιωμένο αυτό ένζυμο παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και είναι πιο αποδοτικό στην ενεργοποίηση των αντικαρκινικών φαρμάκων.
«Πιστεύουμε ότι το νέο στέλεχος [του βακτηρίου] θα χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες το 2013» αναφέρει ο Δρ Μίντον.
Εκτιμά μάλιστα ότι η νέα θεραπεία «είναι ανώτερη από το χειρουργείο, ειδικά για ασθενείς υψηλού κινδύνου ή για ασθενείς στους οποίου οι όγκοι βρίσκονται σε δύσκολα σημεία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις