Σε μια νέα επικίνδυνη φάση θα εισέλθει το φθινόπωρο η παγκόσμια οικονομία, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
Η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε μια «νέα επικίνδυνη φάση το φθινόπωρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται και συμμετέχει σε διάσκεψη για το μέλλον της Κίνας. Όπως είπε, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι μία απειλή για το ευρώ και τις τράπεζες της περιοχής.
Η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε μια «νέα επικίνδυνη φάση το φθινόπωρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται και συμμετέχει στη διάσκεψη για το μέλλον της Κίνας με ορίζοντα το 2030.
«Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει μεταβληθεί σε μια κρίση χρέους με σοβαρές επιπτώσεις για την νομισματική ένωση, τις τράπεζες και την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών», επισήμανε ο κ. Ζέλικ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν θέματα όπως το τεράστιο χρέος, τα έξοδα και την φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο να στηρίξουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.
«Στο σημερινό διεθνές πλαίσιο με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης», ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κάλεσε την Κίνα να επιταχύνει τη μετάβασή της «σε ένα οικονομικό μοντέλο που θα αφήνει περισσότερο χώρα στην κατανάλωση, τις καινοτομίες και την κοινωνική αφομοίωση» για να γεφυρωθεί το οικονομικό και κοινωικό χάσμα ανάμεσα στον αστικό και αγροτικό πληθυσμό.
Ο κ. Ζέλικ εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα 15 ως 20 χρόνια η Κίνα θα μπορέσει να περάσει στην ομάδα των χωρών με υψηλά εισοδήματα.
«Αυτή τη μετάβαση μόνο λίγες χώρες την καταφέρνουν και δυστυχώς πολλές αποτυγχάνουν», σημείωσε και κάλεσε τους Κινέζους αξιωματούχους «που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν» να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
«Οι αποφάσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, οι αποφάσεις της Κίνας μας επηρεάζουν όλους», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας ότι «ο κόσμος χρειάζεται μια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Απορρίπτει «τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς» Ουγγαρίας και Σλοβακίας που την απειλούν με διακοπή ρεύματος
- Βελούχι: Σταματούν λόγω κακοκαιρίας οι νυχτερινές έρευνες για τον εντοπισμό του 74χρονου ορειβάτη
- Χέιζ-Ντέιβις: «Η πρώτη μου φορά σε ελληνικό ντέρμπι, ήταν συναρπαστικό» (vid)
- Πέθανε ο Willie Colón, ένας πρωτοπόρος της salsa μουσικής από το Μπρονξ
- Τι ετοιμάζουν Coca-Cola και PepsiCo για να ανταγωνιστούν τα φάρμακα GLP-1
- Αίγιο: Συνελήφθη 46χρονος που φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης με όπλο εναντίον των τεσσάρων ανηλίκων