Σε καθεστώς μνημονίου οι υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας
Μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το ΔΝΤ, που απείλησε μάλιστα να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση λόγω της μη εξόφλησης των δανείων που είχαν συνάψει με ξένες τράπεζες δύο δήμοι της χώρας, η κυβέρνηση θέτει άμεσα σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ, των οποίων τα χρέη υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ. Οι δήμοι, των οποίων οι ετήσιες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό χρέος τους ξεπερνά το σύνολο των τακτικών τους εσόδων τίθενται υπό καθεστώς μνημονίου.
Μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που απείλησε μάλιστα να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση λόγω της μη εξόφλησης των δανείων που είχαν συνάψει με ξένες τράπεζες δύο δήμοι της χώρας (Ζωγράφου και Αχαρνών), η κυβέρνηση θέτει άμεσα σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ, των οποίων τα χρέη υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ. Οι δήμοι, των οποίων οι ετήσιες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό χρέος τους ξεπερνά το σύνολο των τακτικών τους εσόδων (δηλαδή πάνω από 58 δήμοι της χώρας, όπως προκύπτει από την απογραφή των οικονομικών τους) τίθενται υπό καθεστώς μνημονίου.
Η διαχείριση των οικονομικών τους ανατίθεται ουσιαστικά στην Ελεγκτική Επιτροπή, όπως ονομάζεται, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ. Επίσης υποχρεούνται να συντάσσουν προγράμματα εξυγίανσης αφότου ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους, ενώ τους απαγορεύεται διά ροπάλου να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού και στη σύναψη νέων δανείων.
Ο χρόνος για την παραμονή ενός δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης εξαρτάται «από τη βαρύτητα και τη φύση του προβλήματος», αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο. Με την ένταξή τους «θα αποκτούν τη δυνατότητα της ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεών τους από τα χορηγηθέντα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τις ιδιωτικές τράπεζες. Θα αποκτούν παράλληλα πρόσβαση στον ειδικό Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης».
Η σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου δήμου συνοδεύεται από απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των μελών του και την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του από ορκωτούς ελεγκτές. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών αποστέλλεται με την ολοκλήρωσή της άμεσα στη Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία συντάσσει σχετική εισήγηση, την οποία υποβάλλει μαζί με την έκθεση στην Ελεγκτική Επιτροπή.
Η Ελεγκτική Επιτροπή με τη σειρά της αποφασίζει για την υπαγωγή ή μη του δήμου στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Σε περίπτωση υπαγωγής του δήμου στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, καλείται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών, να καταθέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσής του. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εγκρίνεται από την Ελεγκτική Επιτροπή η οποία, σε περίπτωση που το κρίνει ανεπαρκές, το τροποποιεί ή καταρτίζει η ίδια νέο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κουτσούμπας: Τους ενοχλεί η μαζικότητα των αγώνων και το ανεβασμένο κύρος του ΚΚΕ μέσα σε αυτούς
- Δρομείς από όλο τον κόσμο συρρέουν σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης για το Cretan Backyard Ultra
- «Μηδενική προπώληση, βανδαλισμοί και αποκλεισμός της Ιβάνκα» – Φιάσκο της χρονιάς το ντοκιμαντέρ της Μελάνια Τραμπ;
- Χιμένεθ για την αλλαγή του Μορόν και την απουσία των Άλβαρο και Ρόουζ
- Νέες αποκαλύψεις για την εξαφάνιση της Λόρας – Η μαρτυρία συμμαθήτριας και η αλλαγή σχολείου που ερευνά η Αστυνομία
- Καιρός: Στην «κατάψυξη» όλη η χώρα – Τι αλλάζει από την Τρίτη
