Με έριδες αρχίζει η πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και μάλιστα σε κρίσιμη στιγμή- αναλαμβάνει η Πολωνία την Παρασκευή, για πρώτη φορά από την ένταξή της. Δηλώνει ότι προτεραιότητά της είναι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης -και απαιτεί να μετάσχει στις συνόδους του Eurogroup, παρόλο που δεν είναι κράτος-μέλος, γεγονός που την φέρνει σε σύγκρουση με τους εταίρους της.
Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και μάλιστα σε κρίσιμη στιγμή- αναλαμβάνει η Πολωνία την Παρασκευή, για πρώτη φορά από την ένταξή της. Δηλώνει ότι προτεραιότητά της είναι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης -και απαιτεί να μετάσχει στις συνόδους του Eurogroup, παρόλο που δεν είναι κράτος-μέλος, γεγονός που την φέρνει σε σύγκρουση με τους εταίρους της.
Κατά την πρώτη ημέρα της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που αναλαμβάνει η χώρα του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για μια «αρκετά τεταμένη σύσκεψη» για το θέμα της συμμετοχής στις συνόδους του Eurogroup ανάμεσα στη Βαρσοβία και τους εταίρους της της Ευρωζώνης.
«Μας είπαν ότι η Ευρωζώνη έχει το δικαίωμα να συσκέπτεται ανεξάρτητα» από τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν σε αυτή, δήλωσε ο Τουσκ σε συνάντηση με ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων, επομένοντας ότι μπορεί να συμμετέχει στις συνόδους της όσο ασκεί την προεδρία της ΕΕ ώστε να ενημερώνεται για τις συζητήσεις σχετικά με την κρίση του χρέους.
«Το παραδεχόμαστε» επισήμανε, δήλωσε όμως ταυτόχρονα ότι ο υπουργός του επί των Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι θα συμμετέχει στις συναντήσεις.
«Θα συνεχίσω να λέω στους Ευρωπαίους εταίρους μου ότι επειδή ασκούμε την προεδρία για να είμαστε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα γοήτρου».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι δυσκολεύεται «να πείσει τους εταίρους» του. «Οι γονείς μου, μου έμαθαν ότι δεν πρέπει να σπρώχνουμε την πόρτα για να μπούμε σ’ ένα διαμέρισμα, όταν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι σ’ αυτό» ειρωνεύτηκε.
Αργότερα ο Τουσκ παραδέχθηκε, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ότι δεν γνωρίζει στο στάδιο αυτό αν το θέμα έχει διευθετηθεί ή όχι.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν γνωρίζει για ενδεχόμενη συμμετοχή της Πολωνίας στις συναντήσεις αυτού του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης. «Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ» ως τώρα, μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη να συμμετέχει τακτικά στις συνόδους του Eurogroup, ακόμη κι όταν ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλο Σικόρσκι επισήμανε από την πλευρά του ότι «η Πολωνία έχει την φιλοδοξία να βγάλει την Ευρώπη από -τουλάχιστον- τα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει».
«Σε στιγμές κρίσης το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαν-εθνικοποιήσουμε την πολιτική μας. Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα δράση, μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη ενσωμάτωση. Θέλουμε να χτίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη σε συλλογικά έργα» τόνισε.
«Η Πολωνία θα προσπαθήσει να στρέψει ξανά την ελπίδα της Ευρώπης στην Ευρώπη, να ανάψει ξανά τη σπίθα της εμπιστοσύνης» σημείωσε.
Η Βαρσοβία παρουσιάζει τον εαυτό της σαν μια σύγχρονη ιστορία επιτυχίας, λέγοντας ότι κατάφερε να αναπτυχθεί οικονομικά μετά την είσοδό της στην ΕΕ το 2004.
Ωστόσο, οι πολίτες της χώρας φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη: πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στη Βαρσοβία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς και να διεκδικήσουν εργασιακή ασφάλεια και πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια.
Μία άλλη προτεραιότητα για τη χώρα είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με του ανατολικούς και νότιους γείτονές της, καθώς και η διεύρυνση της ΕΕ.
Η εξάμηνη προεδρία της Πολωνίας ξεκινά την Παρασκευή με τους εορτασμούς στην Βαρσοβία, όπου θα παραστούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η βαθμολογία της Super League μετά τα παιχνίδια του Σαββάτου (6/12)
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ήταν αποκλεισμένος από τα Όσκαρ για 20 χρόνια λόγω πολιτικής δήλωσης, αλλά «δεν το πήρε προσωπικά»
- Οι «φούσκες» της Wall Street φαίνονται στο Google
- Μουντιάλ 2026: Το πλήρες πρόγραμμα των ομίλων και των νοκ-άουτ
- ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο: Η εντολή ήταν η διάλυση των συγκεντρώσεων και η πρόκληση επεισοδίων, πάση θυσία
- Ετοιμάζεις ταξίδι; 10 πράγματα που πρέπει να τσεκάρεις – Ο απόλυτος οδηγός προετοιμασίας



