Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας τελούν Κομισιόν και Βερολίνο
Εν αναμονή της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας τελεί, τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν, προκειμένου να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα στο δημοσιονομικό ζήτημα της Ελλάδας. Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήταν ενήμερη για την επιστολή Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντάς την ως έκφραση της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει σε ένα «δίκαιο επιμερισμό» των βαρών.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου – και μετά την επιστολή του υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε – αναμένει την έκθεση της τρόικας για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της για την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Τη σχετική δήλωση έκανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κρίστοφ Στέγκμανς, συμπληρώνοντας ότι η καγκελάριος ήταν ενήμερη της επιστολής Σόιμπλε.
Το θέμα της Ελλάδας είχε συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.
Η επιστολή του κ. Σόιμπλε χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ως έκφραση της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει σε ένα «δίκαιο επιμερισμό» των βαρών.
Πρόσθεσε δε ότι με την επιστολή του, ο κ. Σόιμπλε «συνδιαμορφώνει ενεργά μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» εν όψει του συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών στις 20 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός -στην επιστολή του προς τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, τον Όλι Ρεν και τους 17 ομολόγους του της Ευρωζώνης- τάσσεται για πρώτη φορά σαφώς υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα εξεταστεί από το Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Ερωτηθείς πότε θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε τις τρεις προηγούμενες φορές.
Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Επιτροπής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας των «27» υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με βασικό αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέος σεισμός 6.6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Οι μετασεισμοί συνεχίζονται
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρόφιμα από χρυσό
- Ελλάδα – Γερμανία: Βαθιά ελλειμματικό παραμένει το διμερές εμπόριο
- Ρεκόρ με καύσωνες για την Ελλάδα μέχρι το 2100
- Γούλβς – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-4: Έριξε τεσσάρα και έπιασε πεντάδα
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]


