
Ασαφείς διατυπώσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στο προσχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης
Το προσχέδιο για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM - θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2013) που κυκλοφορεί στο Βερολίνο, δεν προβλέπει ξεκάθαρα τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος στήριξης ή την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Ευρωζώνης.
Κωστούλας Γεώργιος
Το προσχέδιο για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM – θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2013) που κυκλοφορεί στο Βερολίνο, δεν προβλέπει ξεκάθαρα τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος στήριξης ή την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Spiegel Online, στο προσχέδιο υπάρχουν ασαφείς διατυπώσεις και σε μια πρώτη ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αναμένεται» η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αν χρειαστεί.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι μη δεσμευτικές και ασαφείς διατυπώσεις ενισχύουν αυτές τις φωνές που λένε ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε «προληπτική» επιστολή στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με το προσχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ακόμα να γίνουν οι αναγκαίες επαφές με στόχο την υιοθέτηση των γερμανικών θέσεων, όπως είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της κυβέρνησης Μέρκελ στο ζήτημα του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου η πλειοψηφία υπέρ του ESM στην σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο το φθινόπωρο δεν θεωρείται δεδομένη.
Για τους βουλευτές παίζει σημαντικό ρόλο τόσο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξη, όσο και η διαβεβαίωση ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα.
Στις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ δεν διακρίνεται μια ενιαία στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο νέος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίτερλε τάσσεται υπέρ μιας ευρείας αναδιάρθρωσης, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει ακόμα και τον όρο. Επιφυλακτικός ως προς μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση είναι και ο
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πάντως αποφασισμένος να επιβάλλει τις γερμανικές θέσεις ως προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, διαφορετικά εκτιμάται ότι δεν θα συνυπογράψει τη σύσταση του ESM.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
- «Συμφώνησαν ΑΕΚ και Μοντερέι για τον Πινέδα» (pic)
- Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας
- Ιράν: Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών των ΗΠΑ – Στοχοποίησαν πολιτικές υποδομές
- Δάσκαλος κατά μαθητή: Τι λένε Ντε Λα Φουέντε και Σκαλόνι για την σχέση τους (pic)
- Τι πρέπει να ξέρουμε για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι ηλικιακές ομάδες που πρέπει να προσέχουν
- Μάθετε μια νέα γλώσσα, επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου – Τι δείχνει νέα έρευνα
- Οι «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν επιστρέφουν για 3η χρόνια στο θέατρο Radar
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442