Περαίας ή Κορδελιό – Κυδωνίες ή Αϊβαλί
Περίπου 2,5 ώρες απέχει από τη Σμύρνη το Αϊβαλί, η γενέτειρα του Φώτη Κόντογλου και του Ηλία Βενέζη. Ακόμα και σήμερα μέσα στο σπίτι που έζησε ο Ηλίας Βενέζης , υπάρχουν αντικείμενα από εκείνη την εποχή.
Στην πόλη που διατηρούνται μέχρι σήμερα τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, ζει μόνο μία ελληνίδα.
Από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σημαντικότερη ήταν η «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης». Με τη συνεχή αύξηση των μαθητών της σχολής το κεντρικό κτίριο, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς το ‘22 κρίθηκε ανεπαρκές, κι έτσι άρχισε η ανοικοδόμηση ενός νέου στο οποίο σήμερα στεγάζεται το δημόσιο λύκειο Ναμίκ Κεμάλ.
Εξίσου σπουδαία σχολεία ήταν το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Αγίας Φωτεινής, «ο φάρος της ανατολής» όπως το αποκαλούσαν και το Ομήρειο Παρθεναγωγείο.
- Η Ουκρανία ως προεκλογικός «μπαμπούλας» – Το βέτο του Όρμπαν, η νέα ρήξη με την ΕΕ και οι κάλπες στην Ουγγαρία
- Release Athens 2026: Ο Παύλος Παυλίδης στην Πλατεία Νερού
- Δικογραφία σε βάρος του 85χρονου ο οποίος απείλησε μαθητές με όπλο στου Ρέντη
- Αρκάς·Αποχαιρετώντας τον Φλεβάρη
- Πακιστάν – Αφγανιστάν: Η σύγκρουση παίρνει διαστάσεις πολέμου μετά τους βομβαρδισμούς στην Καμπούλ – Πάνω από 130 νεκροί
- Ωραία η τηλεργασία αλλά δεν είναι για όλους


