Με αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Με ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή και μία θεματική για το μείζον θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση», πραγματοποιείται από σήμερα, Πέμπτη, ώς τις 8 Μαΐου η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στην Έκθεση θα εκπροσωπηθούν τα περισσότερα αραβικά κράτη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, λόγω των λαϊκών εξεγέρσεων και των ακόλουθων αλλαγών που μοιραία εμφανίστηκαν ήδη στην πολιτική και στους προσανατολισμούς τους.
Με ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή και μία θεματική για το μείζον θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση», πραγματοποιείται από σήμερα, Πέμπτη, ώς τις 8 Μαΐου η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο ραντεβού της χρονιάς για το βιβλίο στη χώρα μας, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)/Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, ανοίγει τις πύλες της, ανακηρύσσοντας τη Θεσσαλονίκη σε «Πρωτεύουσα του Βιβλίου» για τέσσερις ημέρες.
Στην 8η ΔΕΒΘ, με τη συνεργασία των εκδοτών, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα παρουσιάσει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με 170 εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ενώ επίσης θα εστιάσει σε δύο θέματα που βρίσκονται σήμερα στην καρδιά της επικαιρότητας: τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ, όπως και τη θέση του βιβλίου στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.
Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ, με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Μέση Ανατολή – όταν οι ιδέες εξεγείρονται…».
Δώδεκα φημισμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από εννέα χώρες θα κάνουν το ταξίδι της 8ης ΔΕΒΘ: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).
Στην Έκθεση θα εκπροσωπηθούν τα περισσότερα αραβικά κράτη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, λόγω των λαϊκών εξεγέρσεων και των ακόλουθων αλλαγών που μοιραία εμφανίστηκαν ήδη στην πολιτική και στους προσανατολισμούς τους.
Αλλά παρόντες θα είναι επίσης και δημιουργοί από την Τουρκία, την Αιθιοπία, το Ισραήλ, το Ιράν και το Πακιστάν. Ωστόσο, το θέμα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται σε αυτά τα ίδια τα γεγονότα των αλυσιδωτών εξεγέρσεων και των επιπτώσεών τους. Θέμα του είναι η πολιτισμική τους παραγωγή, η
λογοτεχνία αλλά και οι ιδέες, που συνέβαλαν, όμως, σημαντικά σ’ αυτό τον κοσμοϊστορικό αναπροσανατολισμό τους.
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα συζητήσεων, παρουσιάσεων, ομιλιών, στρογγυλών τραπεζιών συμπεριλαμβάνει το Φεστιβάλ που θέτει στο «τραπέζι του διαλόγου» ζητήματα λογοτεχνίας, πολιτικής, ελευθερίας, πολέμου και ειρήνης με φόντο τον Αραβικό κόσμο και τη σχέση του με τη Δύση: «Οι συγγραφείς της Ειρήνης», «Η Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον Αραβικό κόσμο», «Οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής και η ελευθερία» κ.ά.
Ειδικά για τον Αιγύπτιο συγγραφέα Ναγκίμπ Μαφχούζ (Βραβείο Νόμπελ 1998 για το σύνολο του έργου του, όπου αποτελεί τη μοναδική απονομή προς τον αραβικό κόσμο), το ΕΚΕΒΙ έχει οργανώσει ένα αφιέρωμα στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Αιγύπτιος Γκαμάλ Γιτάνι, προσωπικός φίλος του Μαχφούζ, ο μαθητής του Σούμπχι Χαντίντι από τη Συρία καθώς επίσης η Xόντα Μπαρακάτ από τον Λίβανο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια του Ναγκίμπ Μαχφούζ στα ελληνικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τρεις νεκροί σε νέο βομβαρδισμό των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά
- Το pilates arms «χτίζει» γραμμωμένα χέρια
- Καιρός: Αφρικανική σκόνη και νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη
- Κληρονομικό δίκαιο: Ασπίδα προστασίας για τις περιουσίες των κληρονόμων
- Φορολογικές δηλώσεις: Τα πέντε SOS για ιδιοκτήτες ακινήτων
- Γιατί είναι ασύμφορη η συνταξιοδότηση μετά τα 40 έτη ασφάλισης
- Παρθένα, αγία ή πιστή σύζυγος; Το αίνιγμα του Ραφαήλ πίσω από τη «Νεαρή Γυναίκα με Μονόκερο»
- Πώς το μυαλό μας «διαβάζει» τα emojis
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442