
Αποζημιώσεις από εμπρηστές θα μπορούν να διεκδικούν οι πολίτες, κρίνει ο Άρειος Πάγος
Ο Άρειος Πάγος άνοιξε το δρόμο σε όλους τους πολίτες να αξιώνουν αποζημιώσεις για προσβολή της προσωπικότητάς τους από τους εμπρηστές ή από όσους κόβουν δένδρα από τα δημόσια δάση ή επιφέρουν καταστροφές στις δασικές εκτάσεις.
Ο Άρειος Πάγος άνοιξε το δρόμο σε όλους τους πολίτες να αξιώνουν αποζημιώσεις για προσβολή της προσωπικότητάς τους από τους εμπρηστές ή από όσους κόβουν δένδρα από τα δημόσια δάση ή επιφέρουν καταστροφές στις δασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή διένεξη οικοπεδούχων κοντά σε δασική έκταση, έκρινε ότι συνιστά παράνομη προσβολή της προσωπικότητας ο αποκλεισμός πρόσβασης των πολιτών σε δάσος, λόγω της αλλοίωσης ή της καταστροφής του (όπως είναι η κοπή δένδρων ή η πυρκαγιά) που έχει επέλθει από τρίτα πρόσωπα.
Μάλιστα, η προσβολή αυτή της προσωπικότητας γεννά δικαίωμα αποζημίωσης των θιγόμενων, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες.
Οι δικαστές ερμηνεύοντας τον Αστικό Κώδικα (άρθρα 57 και 59), αποφάνθηκαν ότι όταν προσβάλλεται παράνομα η προσωπικότητα πολίτη, αυτός «έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή αυτή, να μην επαναληφθεί στο μέλλον και να καταδικασθεί ο υπαίτιος σε χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης του ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις».
Η προσβολή της προσωπικότητας επέρχεται από παράνομη πράξη η οποία μειωτικά διαταράσσει την προσωπικότητα των πολιτών, επισημαίνει η αρεοπαγιτική απόφαση. Διαταραχή της προσωπικότητας υπάρχει ακόμη και όταν παρακωλύεται η χρήση κοινόχρηστου πράγματος (όπως αυτό περιγράφεται στον Αστικό Κώδικα), «χωρίς να ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο έχει παραχθεί η κοινοχρησία, αλλά αρκεί το γεγονός ότι εμποδίζεται παράνομα ο πολίτης να χρησιμοποιήσει το κοινόχρηστο πράγμα».
Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες: «η παράνομη προσβολή του δικαιώματος επί της προσωπικότητας μπορεί να συνίσταται είτε σε αυθαίρετο αποκλεισμό της προσβάσεως σε δημόσιο δάσος, είτε σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας ή καταστροφή του, με συνέπεια να υποβαθμίζεται (για λόγους αισθητικής, αναψυχής και υγιεινής) η ποιότητα ζωής των ευρισκομένων διαρκώς ή προσκαίρως σε τοπική σχέση με το δημόσιο δάσος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Με τον Δήμαρχο Χανίων συναντήθηκε η Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα
- Κόντρα Μενδώνη – Δούκα για τη Βασιλίσσης Σοφίας: «Πολέμησε το έργο ο δήμαρχος», «η υπουργός έχει επιλεκτική μνήμη»
- O ZAON γράφει ένα υπέροχο αθλητικό παραμύθι (pics)
- Ηλεία: Ο σύντροφος της μητέρας έκαιγε και δάγκωνε το 10 μηνών βρέφος – Προφυλακιστέοι και οι δύο
- Υπουργείο Εξωτερικών σε Τουρκία: Θρησκευτική η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
- Οι πιθανότητες για τα play off στη Euroleague – Το 100% του Ολυμπιακού για την τετράδα και ο Παναθηναϊκός (pic)


