Απάντληση ραδιενεργού ύδατος από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα
Οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα άρχισαν το πρωί της Τρίτης τη διαδικασία για την απάντληση 25.000 τόνων υψηλά ραδιενεργού ύδατος από το κτίριο του αντιδραστήρα 2. Ελπίδα της ιδιοκτήτριας εταιρείας Tepco είναι ότι η απάντληση θα μειώσει τα επίπεδα της ραδιενέργειας, επιτρέποντας στα συνεργεία την πρόσβαση ώστε να εκτελέσουν εργασίες επιδιόρθωσης στα συστήματα ψύξης που τέθηκαν εκτός λειτουργίας από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα άρχισαν το πρωί της Τρίτης τη διαδικασία για την απάντληση 25.000 τόνων υψηλά ραδιενεργού ύδατος από τα υπόγεια στο κτίριο του αντιδραστήρα 2. Το ραδιενεργό νερό μεταφέρεται σε προσωρινή δεξαμενή αποθήκευσης στο χώρο των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ελπίδα της ιδιοκτήτριας εταιρείας Tepco είναι ότι η απάντληση θα μειώσει τα επίπεδα της ραδιενέργειας, επιτρέποντας στα συνεργεία την πρόσβαση ώστε να εκτελέσουν εργασίες επιδιόρθωσης στα συστήματα ψύξης του πυρηνικού σταθμού που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η Tecpo εκτιμά πως θα έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο έως τα τέλη του 2011. Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να έλθουν στην επιφάνεια απρόβλεπτα εμπόδια.
Τα συνέργεια δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν σε κανένα από τα κατεστραμμένα κτίρια των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, αφότου τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι θαλασσινού ύδατος, και στη συνέχεια γλυκού, ώστε να εμποδιστεί η τήξη του πυρηνικού καυσίμου. Συνολικά πρέπει να απαντληθούν 70,000 τόνοι ραδιενεργού ύδατος από τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.
Υπό το βάρος της καταστροφής, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα σχέδια για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα.