Προθεσμία έως τις 4 Μαΐου δίνει η ΚΕΔΚΕ στην κυβέρνηση για τα οικονομικά των ΟΤΑ
Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, εάν μέχρι τις 4 Μαΐου η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει απέναντί τους.
Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, εάν μέχρι τις 4 Μαΐου η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει απέναντί τους.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ειδικότερα, στις 4 Μαΐου, που θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, εάν δεν έχουν αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα αποφασιστεί η ημερομηνία κλεισίματος, καθώς και άλλες συμπληρωματικές δράσεις.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είναι δραματική. Μεγάλος είναι ο αριθμός των δήμων που δεν θα μπορεί να πληρώσει ακόμη και το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, αφού η δόση – δωδεκατημόριο της κρατικής τους επιχορήγησης για το μήνα Απρίλιο είναι άγνωστο πότε θα τους καταβληθεί.
Εκτός όμως της καθυστέρησης της απόδοσης της δόσης Απριλίου, οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς.
Την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την ενεργοποίησή του «χειμάζει στα υπουργικά συρτάρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.
Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones στο Κίεβο και άλλες πόλεις
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινοί έποικοι καταστρέφουν 15 σπίτια Παλαιστινίων σε χωριό κοντά στην Ιεριχώ
- Ουκρανία: 4 νεκροί εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ
- Σουδάν: Παιδί 3 ετών νεκρό και 13 τραυματίες σε πυρκαγιά που σάρωσε καταυλισμό εκτοπισμένων
- Η Βενεζουέλα απωθεί αντάρτες προς την Κολομβία, λέει ο κολομβιανός υπουργός Αμυνας
- Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι – Καθίζηση στο Πολύγωνο – Διακοπές κυκλοφορίας