Αναστασιάδης Τάσος

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Υεμένη, όταν αστυνομικοί έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και χημικών εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία προς το προεδρικό παλάτι στην πόλη Χουντάιντα.

Κάτοικοι δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η πορεία πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή στην πόλη Τάιζ, νότια της πρωτεύουσας, όπου την Κυριακή δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν κι εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος χιλιάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλώσεις έχουν φέρει την κυβέρνηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σαλέχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια, στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Όμως ο πρόεδρος κάλεσε την Κυριακή σε «τερματισμό της βίας», αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει σύντομα από το θώκο.

Πριν μερικές ημέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Σαλέχ ήταν έτοιμος να μεταβιβάσει την εξουσία του, όταν και αν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την αντιπολίτευση για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, δεν φαίνεται για την ώρα διατεθειμένη να συμφωνήσει, ενώ σκληραίνει τη στάση της ως προς τα αιτήματά της, ζητώντας άμεση παραίτηση του προέδρου.

Υπογραμμίζει δε ότι δεν θα συναινούσε στο αίτημα να μην διωχτεί ο πρόεδρος Σαλέχ και η οικογένεια του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters