Δεκαήμερη απεργία εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, με προσφυγή απαντά η διοίκηση
Στα άκρα φαίνεται να έχει οδηγηθεί η σχέση διοίκησης και εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, λόγω των ριζικών διαφωνιών τους σε σχέση με την νέα σύμβαση εργασίας που δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Δεκαήμερη απεργία από την Κυριακή εξαγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κάτι που αν συμβεί εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς. Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη απαντά η διοίκηση, ενώ απειλεί ότι αν ως τον Ιούνιο δεν υπάρχει συμφωνία θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις. Μιλά δε για ανάγκη εξορθολογισμού των «υπερβολικών παροχών και προνομίων» που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ.
Στα άκρα φαίνεται να έχει οδηγηθεί η σχέση διοίκησης και εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, λόγω των ριζικών διαφωνιών τους σε σχέση με την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που δεν έχει ακόμη υπογραφεί.
Δεκαήμερη απεργία από την Κυριακή εξαγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κάτι που αν συμβεί εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς. Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη απαντά η διοίκηση, ενώ απειλεί ότι αν ως τον Ιούνιο δεν υπάρχει συμφωνία θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις.
Η ρήξη με τους εργαζομένους ξεκίνησε όταν κατά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας -η προηγούμενη καταγγέλθηκε τον περασμένo Δεκέμβριο- η διοίκηση των ΕΛΠΕ αντιπρότεινε στο Σωματείο των εργαζομένων την αναδόμηση της συλλογικής σύμβασης που υπογράφονταν μέχρι τότε, κυρίως -όπως είπε- για λόγους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.
Παράγοντες της διοίκησης των ΕΛΠΕ κάνουν λόγο για υπερβολικές παροχές και προνόμια που ισχύουν σήμερα στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και πρέπει να εξορθολογιστούν, καθώς το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί.
Υπάρχει δε, και το ενδεχόμενο παρέμβασης του Δημοσίου ως μετόχου της εταιρίας, καθώς όπως είναι γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έχει απευθύνει από το Δεκέμβριο επιστολές σε όλες τις εισηγμένες ΔΕΚΟ στις οποίες μετέχει το κράτος, ζητώντας «εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας».
Τα επιχειρήματα της διοίκησης
Ο μέσος μισθός στα ΕΛΠΕ σήμερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της διοίκησης, διαμορφώνεται στα 86.000 ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, καθώς η ετήσια μισθοδοσία περιλαμβάνει 17,8 μισθούς.
Στα επιδόματα που καταβάλλονται, προσθέτει η διοίκηση των ΕΛΠΕ, περιλαμβάνεται επίδομα κυλικείου (200 ευρώ το χρόνο) πέρα από τη δωρεάν σίτιση, εκδρομικό επίδομα (που καλύπτει τα έξοδα οικογενειακής διαμονής τεσσάρων ημερών σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων), ακόμη και επίδομα άγαμου που καταβάλλει μια θυγατρική του ομίλου στους άγαμους εργαζόμενους άνω των 35 ετών.
Οι υπερωρίες στα ΕΛΠΕ αμείβονται 12% υψηλότερα από ό, τι προβλέπει η νομοθεσία, η βάρδια με 39,5% (έναντι υποχρέωσης 22%) και η άδεια για τους εργαζόμενους που κάνουν βάρδιες με 44%.
Το εβδομαδιαίο ωράριο είναι 38 ώρες, αντί για 40 και οι ημέρες εργασίας 197 το χρόνο ενώ στα διυλιστήρια της Δυτικής Ευρώπης είναι 230 – 240.
Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ οι αμοιβές στην εταιρία είναι υψηλότερες (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και διπλάσιες) σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εσωτερικό και διεθνή, κυρίως στις υψηλότερες βαθμίδες.
Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι οι μέσες μικτές αποδοχές επόπτη στα ΕΛΠΕ είναι 104.300 ευρώ το χρόνο (78.700 που είναι ο μέσος όρος σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία), βοηθού επόπτη 101.000 (έναντι 68.000), εργοδηγού 75.000 (έναντι 55.800), χειριστή Α’ 61.800 (έναντι 52.400), τεχνίτη με προϋπηρεσία 4 – 10 χρόνια 37.500 (έναντι 45.900), χειριστή με προϋπηρεσία 4 – 10 χρόνια 52.700 (έναντι 46.500), νέου τεχνίτη 28.000 (έναντι 46.100) και νέου χειριστή 37.900 (έναντι 43.400).
Υπάρχουν επίσης, προσθέτουν, περιπτώσεις επόπτη με αποδοχές 130.000 ευρώ, κλητήρα με 67.000, οδηγού με 88.000, φύλακα βάρδιας με 110.000, εργάτη με 55.000, καθαρίστριας με 38.000, αποθηκάριου με 78.000 και τραπεζοκόμου με 74.000.
Στο διοικητικό προσωπικό οι μέσες αποδοχές είναι 59.000 ευρώ και στο βοηθητικό (που περιλαμβάνει κλητήρες, καθαρίστριες, οδηγούς κλπ.) οι μισθοί κυμαίνονται από 49.000 – 70.000 ευρώ, λέει η διοίκηση των ΕΛΠΕ.
Οι εκπρόσωποι της διοίκησης ανέφεραν ότι με τη μείωση των καταναλώσεων που καταγράφεται στην ελληνική αγορά (ήταν 15% πέρυσι και παραμένει διψήφιο ποσοστό στο πρώτο τρίμηνο εφέτος), την έλλειψη ρευστότητας και την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, ύστερα από αυξήσεις 7 συν 7% την προηγούμενη διετία.
Οι προτάσεις της διοίκησης περιλαμβάνουν:
* Σύνδεσης της αμοιβής με την απόδοση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι τρεις μισθοί επιπλέον το χρόνο θα δίνονται σε συνάρτηση με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και όχι γενικά.
* Αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου σε 40 ώρες και κατάργηση των τριών από τα τέσσερα ρεπό μετ’ αποδοχών το χρόνο.
* Κατάργηση του χρονοεπιδόματος που ισοδυναμεί με αύξηση 3% το χρόνο πέραν της εκάστοτε ΣΣΕ.
* Μείωση των εισαγωγικών μισθολογικών κλιμακίων, ώστε σε βάθος χρόνου οι μισθοί να προσεγγίσουν εκείνους του ανταγωνισμού.
Η διοίκηση προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη δεκαήμερη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι. Όπως υποστηρίζουν, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ καλύπτουν άνω του 60% των αναγκών της εσωτερικής αγοράς, τυχόν απεργία μακράς διάρκειας αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον εφοδιασμό της αγοράς.
Παραμένουν πάντως οι πηγές εφοδιασμού από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ καθώς και από εισαγωγές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπαρτσελόνα: Στο Ισραήλ με άδεια ο Αραούχο για να αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά προβλήματα
- Ζωγράφου: Για το φλας ο άγριος ξυλοδαρμός του οδηγού λεωφορείου – Άφαντος ο δράστης της επίθεσης
- Οι γερμανικές εξαγωγές «κολλάνε»
- Συντάξεις: Έρχεται αύξηση και στις επικουρικές συντάξεις το 2026
- Το ΕΣΥ σε οριακό σημείο αντοχής – Τι οδήγησε στην αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας
- Αυτή είναι η νέα «Πρώτη Κυρία» της F1 – Μοντέλο, ηθοποιός, influencer αλλά καθόλου WAG η σύντροφος του Λάντο Νόρις



