Σε φάση ολοκλήρωσης το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
Σε ιδιωτική εταιρεία ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η υλοποίηση των συμπληρωματικών υπηρεσιών του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και το πληροφοριακό σύστημα για την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα καταργηθεί η υποβολή της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9) που συνυποβάλλεται με την ετήσια φορολογική δήλωση. Οι μεταβολές στα περιουσιακά δικαιώματα θα γίνονται αυτόματα μέσω του Taxis, ενώ θα μειωθούν και τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Σε ιδιωτική εταιρεία ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η υλοποίηση των συμπληρωματικών υπηρεσιών του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και το πληροφοριακό σύστημα για την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Η αξία των δύο έργων ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησής τους ορίσθηκε στους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.
Με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα καταργηθεί η υποβολή της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9) που συνυποβάλλεται με την ετήσια φορολογική δήλωση. Οι μεταβολές στα περιουσιακά δικαιώματα θα γίνονται αυτόματα μέσω του Taxis, ενώ θα μειωθούν και τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Κατά τις μεταβιβάσεις, ο μοναδικός κωδικός που θα έχει κάθε ακίνητο θα συσχετίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πωλητή και του αγοραστή, προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ενημέρωση του ηλεκτρονικού αρχείου. Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση.
Αναφορικά με το ΕΤΑΚ, για το 2009 απομένουν προς εκκαθάριση 1.280.000 δηλώσεις περίπου, ο οποίες αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μεταβολές περιουσιακής κατάστασης. Επίσης απομένουν προς εκκαθάριση άλλες 400.000 δηλώσεις περίπου, οι οποίες όμως είναι μηδενικές. Τα στοιχεία των δηλώσεων που απομένουν προς εκκαθάριση έχουν ήδη εισαχθεί προς επεξεργασία και έλεγχο. Η διαδικασία της τελικής εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους ερχόμενους τρεις μήνες.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περίμενε να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2008, αλλά και όλες οι δηλώσεις Ε9 που έχουν μεταβολές, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι εν λόγω δηλώσεις. Η διαδικασία αυτή καθυστέρησε για περίπου 10 μήνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δημοσκόπηση: Ολική επαναφορά Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο – Ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν δυνητικοί ψηφοφόροι
- Πυροβολισμοί στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντάκι
- Τζέρεμι Ο. Χάρις: Ελεύθερος χωρίς κατηγορίες στην Ιαπωνία ο ηθοποιός του Emily In Paris μετά την υπόθεση MDMA
- Κέμνιτζ – Πανιώνιος 73-68: «Έμεινε» από δυνάμεις στο 4ο δεκάλεπτο…
- Agrotica: Η ΔΕΘ μεταφέρει την κλαδική έκθεση – Κινητοποιήσεις και αποχώρηση εταιρειών αλλάζει τον σχεδιασμό
- Τραγωδία στην Άρτα: Νεκρός ο οδηγός της νταλίκας που ανατράπηκε στην Ιονία Οδό
