Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα (μερίδες έξι)
Υλικά
-1 κιλό κιμάς από εντελώς άπαχο κρέας
-1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι σούπας
-2 φρέσκα κολοκυθάκια περασμένα από τον τρίφτη του κρεμμυδιού
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ξυσμένο
-250γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή κονσέρβας
-2 κουταλιές της σούπας χυμός ντομάτας
-4 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
-Ασπράδι από δύο αβγά
-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
-1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύετε τον κιμά, το ρύζι, τα ξυσμένα κολοκύθια, τα ασπράδια των αβγών,
το αλάτι, το πιπέρι, μία κουταλιά λάδι, το χυμό της ντομάτας και το κρεμμύδι.
Ζυμώνετε καλά το μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο 20-30 λεπτά. Πλένετε καλά
τα αμπελόφυλλα και τα «ζεματάτε» σε καυτό νερό τρία έως πέντε λεπτά. Γεμίζετε
με τη ζύμη του κιμά τα αμπελόφυλλα και τα τυλίγετε, ώστε το κάθε ντολμαδάκι
να γίνει τρία έως τέσσερα εκατοστά σε μήκος. Βάζετε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα,
έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά μεταξύ τους. Τα περιχύνετε με τις υπόλοιπες κουταλιές
λάδι και με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Τα σκεπάζετε με ένα επίπεδο πιάτο.
Ανάβετε τη φωτιά και, μόλις αρχίσει το βράσιμο, κατεβάζετε τη θερμοκρασία και
τα αφήνετε να σιγοψηθούν για 70-80 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, ελάχιστο
νερό. Όταν το φαγητό ψηθεί, είναι καλό να χύσετε από την κατσαρόλα όσο ζουμί
έχει περισσέψει.
| Σύσταση μιας μερίδας | |
| Θερμίδες | 500 |
| Πρωτεΐνες | 34,9gr |
| Λίπος | 32,7gr |
| Υδατάνθρακες | 16,4gr |
| Χοληστερίνη | 150mg |
health.in.gr
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
