Βέτο στη διάσωση των ευρωπαϊκών χωρών θέλουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες
Την πιο εθνοκεντρική άποψη για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους εκφράζουν πλέον ανοικτά ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας.
Μαργιόλης Κωνσταντίνος
Την πιο εθνοκεντρική άποψη για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους εκφράζουν πλέον ανοικτά ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας.
Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) Μίκαελ Φουτς δήλωσε την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης στην οποία πρόκειται να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δίνει στα εθνικά κοινοβούλια τη δυνατότητα άσκησης βέτο κατά των συμφωνιών διάσωσης μιας χώρας.
«Θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πούμε «όχι» σε περίπτωση που θεωρούμε ότι το γερμανικό κράτος, ο Γερμανός φορολογούμενος επιβαρύνεται υπερβολικά» από τη συμμετοχή στο πακέτο στήριξης μιας χώρας, είπε.
Οι απόψεις του προβεβλημένου στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών αντανακλούν τις εντεινόμενες εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να μη συναινέσει σε μια «χαλάρωση» των δημοσιονομικών μέτρων και αλλά και των όρων δανεισμού των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, αναδεικνύουν και τις επικίνδυνες απόψεις για τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που κερδίζουν έδαφος στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Άλλωστε οι δηλώσεις του Φουτς δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας. «Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα για κάθε χώρα είναι η επίλυση των εσωτερικών της προβλημάτων. Έτσι και η Μπούντεσταγκ πρέπει να οποιαδήποτε στιγμήν να μπορεί να πει «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε άλλο»».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Τελ Αβίβ πάει Ουάσιγκτον, αλλά η Τεχεράνη έχει πάει ήδη Μόσχα
- Τα chatbot τροφοδοτούν ψυχωτικές ιδέες, προειδοποιπούν γιατροί
- Τα δεδομένα με Ταϊρίκ Τζόουνς και Ολυμπιακό – Τι γράφουν στο εξωτερικό για τον Αμερικανό
- Αντιπολιτευτικά πυρά στην κυβέρνηση για τους αγρότες – «Αρνούνται να μπουν σε έναν προσχηματικό διάλογο»
- Τραμπ: Εξετάζει την πώληση F-35 στην Τουρκία
- Δώρα με άρωμα… γιορτών για όσους αγαπάς



