«Σχοινούσα, το νησί του Ηλίου»
Εδώ και δέκα χρόνια στο νησί έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Ραγδαία ανοικοδόμηση, βελτίωση των συγκοινωνιακών συνθηκών, καινούριο λιμάνι, μονάδα αφαλάτωσης, ανάπτυξη του τουρισμού και κατά συνέπεια πολύς κόσμος το καλοκαίρι. Το νησί πέρασε στα χέρια της σημερινής γενιάς και προχωράει ακάθεκτο. Προς τα πού; Αυτό ακριβώς διερευνά το ντοκιμαντέρ. Μέσα από μαρτυρίες των παλιότερων που έζησαν τη Σχοινούσα όμορφη και ανέγγιχτη, αλλά επίσης σκληρή και δύσκολη, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς καράβια, χωρίς σχολείο. Σήμερα ένας άλλος κόσμος, με άλλες απαιτήσεις, φτιάχνει ένα καινούριο νησί. Σε όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα δούμε και θα τους ακούσουμε όλους. Μέσα από αυτούς θα ζήσουμε το νησί σε όλες τις εποχές του χρόνου, από τις ήρεμες μέρες του χειμώνα μέχρι τους πολύβουους καλοκαιριάτικους μήνες, όπου ντόπιοι και μη (καθηγητές, μηχανικοί, εργάτες κλπ) θα μιλήσουν για όλα.
Στην ταινία δεν υπάρχει αφηγητής. Ότι έχει ειπωθεί είναι από τα χείλη των ίδιων των ανθρώπων του νησιού. Μέσα από τις αφηγήσεις τους μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου αλλά και την σημερινή του κατάσταση. Ιστορία και μνήμες από τους παλιότερους, προβλήματα, όνειρα και προσδοκίες από τους νεότερους. Το νησί αλλάζει ύφος και χρώμα ανάλογα με την εποχή. Καταγράφεται η καθημερινή ζωή των κατοίκων τη χειμερινή περίοδο (ασχολίες των κατοίκων, σχολική ζωή, διασκέδαση, γιορτές κλπ) καθώς και η έντονη καλοκαιρινή ζωή με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο με τις παραδοσιακές γιορτές και τα πολιτιστικά δρώμενα, μια και οι Σχοινουσιώτες διακρίνονται για τις καλλιτεχνικές παραδοσιακές μουσικοχορευτικές τους δραστηριότητες.
Ακόμη περισσότερο όμως είναι φημισμένοι για τις μαγειρικές τους ικανότητες με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια, τυρί, φάβα, λαχανικά κλπ. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Filip Baronet γύρισε το 1979 ένα ντοκιμαντέρ για την Σχοινούσα το υλικό του οποίου διέθεσε, καθώς και πλάνα από το ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη «Ταξιδεύοντας με την Ευαγγελίστρια» που κινηματογράφησε ο Ντίνος Κατσουρίδης το 1985. Δίνεται έτσι η δυνατότητα αντιπαράθεσης του πριν και του τώρα.
Σκηνοθεσία: Ισαβέλλα Μαυράκη
Διευθυνση φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος – Στέφανος Κοπανάκης
Παραγωγή: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος – Μανώλης Ευαγγελόπουλος
Μουσική: Νίκος Οικονομίδης
Ηχοληψία: Φραγκίσκος Σκέμπρης – Αντώνης Λαύκας
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Κουράκος
Εταιρεία παραγωγής: Στούντιο Άλφα
- Κακοκαιρία: Κυβερνητικό κλιμάκιο την Παρασκευή στους πληγέντες δήμους – Σύσκεψη στις 15:00
- ΠΑΣΟΚ: Η κακοκαιρία δεν είναι «έκπληξη», έκπληξη είναι που η πρόληψη μένει πίσω
- Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στο Νταβός σε λιγότερο από μία ώρα
- Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε τρίτεκνους και πολύτεκνους σε περιφερειακό Δήμο
- Eurostat: Ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη εργάζεται ενώ σπουδάζει – Τι ισχύει στην Ελλάδα
- Προϊστορικός οργανισμός των 8 μέτρων ανήκε σε «χαμένο παρακλάδι της ζωής»

