Δικαστήριο του Εκουαδόρ «χαστούκισε» τη Chevron με πρόστιμο 9,5 δισ. δολαρίων για τοξική ρύπανση στον Αμαζόνιο. Ο πετρελαϊκός κολοσσός, πάντως, σκοπεύει να ασκήσει έφεση κάνοντας λόγο για «σχέδιο εκβιασμού».

Η αγωγή που είχε κατατεθεί στο δικαστήριο για λογαριασμό 30.000 κατοίκων του Ισημερινού αφορά μια παλιά υπόθεση, η οποία ξεκίνησε στα αμερικανικά δικαστήρια τη δεκαετία του 1990:

Οι ενάγοντες κατηγορούν την Texaco, η οποία συγχωνεύτηκε με τη Chevron το 2001, ότι απέρριψε 68 δισεκατομμύρια λίτρα τοξικών αποβλήτων σε παραπόταμους του Αμαζονίου και σε ανοιχτά ορύγματα το διάστημα 1972-1992.

Τα απόβλητα κατέστρεψαν καλλιέργειες και τμήματα της ζούγκλας, σκότωσαν οικόσιτα ζώα και αύξησαν τα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των κατοίκων, υποστηρίζει το Εκουαδόρ.

Διαφορετική γνώμη έχει όμως η Chevron, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, την οποία χαρακτηρίζει «παράνομη και μη εφαρμόσιμη».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κεντ Ρόμπερτσον δήλωσε στο BBC ότι η ρύπανση προκλήθηκε όχι από τη Chevron, αλλά από την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών Petroecuador.

«Τα εν λόγω πετρελαϊκά πεδία βρίσκονταν υπό την εκμετάλλευση […] της Petroecuador για τα τελευταία 20 χρόνια».

«Η Chevron κατηγορείται για ενέργειες σε μια χώρα στην οποία ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι η Texaco πλήρωσε 40 εκατ. δολάρια για την απορρύπανση της περιοχής το 1990, και επιπλέον υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Εκουαδόρ το 1998, η οποία την απαλλάσσει από τυχόν ευθύνες που θα προέκυπταν στο μέλλον.

Την επιβολή του προστίμου-μαμούθ χαιρέτισαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ελπίζουν ότι δημιουργείται δικαστικό προηγούμενο, έτσι ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες να υπόκεινται στα ίδια στάνταρτ που ισχύουν και στις πλούσιες χώρες.

«Ιστορική» και «άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει την απόφαση κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων Amazon Watch και Rainforest Action Network.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν εκδοθεί η νέα δικαστική απόφαση, η Chevron προσέφυγε στο Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο με απόφασή του εμποδίζει το Εκουαδόρ να εφαρμόσει οποιoδήποτε μέτρο κατά της εταιρείας, όσο συνεχίζεται η διαιτησία.

Αυτό σημαίνει ότι η νομική διαμάχη θα συνεχιστεί, πιθανότατα για αρκετά ακόμα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press