Διπλή έκθεση με τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» σε Αρχαιολογικό και Νομισματικό Μουσείο
Έκθεση με τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, με τη συμμετοχή της συλλογής νομισμάτων της Alpha Bank, αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Έκθεση με τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, με τη συμμετοχή της συλλογής νομισμάτων της Alpha Bank, αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση σπονδυλωτής περιοδικής έκθεσης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και την Alpha Bank, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στην προηγούμενη συνεδρίασή του.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2011 και η Alpha Bank θα συμμετέχει με 276 κομμάτια από τη νομισματική συλλογή της.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) η έκθεση θα έχει τίτλο «Η εικονογραφία του μύθου στα νομίσματα της αρχαιότητας» και οι σχετικές ενότητες θα αναφέρονται στο Δωδεκάθεο, τον Ηρακλή, τις δευτερεύουσες θεότητες, τις μυθολογικές ιστορίες και τα μυθικά όντα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τα εκθέματα (261 νομίσματα της Alpha Bank, 71 του Νομισματικού Μουσείου και 77 έργα του ΕΑΜ) την ιστορία των νομισμάτων και τη μυθολογία.
Στο Νομισματικό Μουσείο, την έκθεση με τίτλο «Μύθος και νόμισμα. Η χρήση του μύθου» θα πλαισιώνουν 15 νομίσματα από τη συλλογή της τράπεζας και 13 έργα από το ΕΑΜ. Και εδώ οι ενότητες θα αναφέρονται σε σχετικά θέματα, όπως Φύση και Μύθος, Ιδρυτικοί Μύθοι Πόλεων, Η Πολιούχος Θεότητα, Οι Μύθοι της Καταγωγής των Βασιλέων και Η Ταύτιση των Ηγεμόνων με Θεούς και Ήρωες, κλπ.
Επίσης, στο Νομισματικό Μουσείο θα εκτεθούν και δύο έργα της Εθνικής Πινακοθήκης, το «Αθηνά και Άρτεμις» του Θεόφιλου και η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γεώργιου Ιακωβίδη.
Οι δαπάνες της έκθεσης και του καταλόγου θα καλυφθούν από την Alpha Bank, ενώ με απόφαση του Συμβουλίου ορίστηκε τριμελής επιτροπή από αρχαιολόγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που θα εκτιμήσουν τα αρχαία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Μετανιώνω που δεν συνάντησα τον Έλβις» – Ο Μικ Τζάγκερ για την «ανόητη» συμβουλή του Τζον Λένον
- Το σχέδιο του Ισραήλ γίνεται όλο και πιο σαφές : Η επόμενη μέρα στη Γάζα δεν θα έρθει ποτέ
- Ένα βιβλίο την ημέρα: Το διάβασμα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία
- Το BBC στην Ελλάδα: Το «νησί του Διαβόλου» που έγινε ο φάρος ελπίδας για την άγρια ζωή
- Casus belli: Μύθοι και πραγματικότητα
- Νταρλίν Γκράχαμ: Κληρονομικό τζακπότ στο «πιο επιφανές γηροκομείο» των ΗΠΑ
- Άντι Μπέρναμ: «Επιστρέψτε τα Γλυπτά στην Ελλάδα!»
- Φταίει ο Μάικλ Κορλεόνε που έχουμε τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)
















































![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442