Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρές δυνάμεις φυλάσσουν το Μουσείο της Αιγύπτου, μετά από νέες απόπειρες λεηλασίας

Ισχυρές δυνάμεις φυλάσσουν το Μουσείο της Αιγύπτου, μετά από νέες απόπειρες λεηλασίας

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί για το Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου, το οποίο έχουν περικυκλώσει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές για απόπειρα λεηλασίας. Την Παρασκευή ομάδα επίδοξων ληστών προκάλεσε φθορές σε δεκάδες αντικείμενα. Ανησυχία και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί για το Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου, το οποίο έχουν περικυκλώσει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές για απόπειρα λεηλασίας. Την Παρασκευή ομάδα επίδοξων ληστών προκάλεσε φθορές σε δεκάδες αντικείμενα.

Στην οροφή του μουσείου βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ δεκάδες στρατιώτες περιπολούν γύρω από το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τη Δευτέρα περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν, τα οποία, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, επιχείρησαν να εισέλθουν στο μουσείο.

Ένας στρατηγός δήλωσε ότι την Κυριακή συνελήφθησαν 35 άτομα που προσπάθησαν να μπουν στο μουσείο, ενώ τη Δευτέρα άλλα 15 άτομα.

Οι στρατιώτες δηλώνουν ότι δεν έχουν εντολή να πυροβολήσουν, αλλά μόνο να προστατεύσουν την εθνική κληρονομιά της Αιγύπτου.

Αρχαιολόγοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Ήδη, δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν προσπάθεια λεηλασίας του Λούξορ, ενώ φόβοι εκφράζονται και για τις αρχαιότητες στο Καρνάκ και στην Αλεξάνδρεια.

Μετά το ξέσπασμα των ταραχών, αποκλείσθηκε η πρόσβαση στις πυραμίδες της Γκίζας, ενώ κλειστή παρέμεινε και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ζημιές προκλήθηκαν σε εκθέματα, όταν ομάδα εννέα ατόμων εισέβαλε μέσα στους χώρους του μουσείου, σε μια προσπάθεια να το ληστέψουν.

Οι επίδοξοι ληστές έσπασαν προθήκες για να κλέψουν αγαλματίδια. Μόλις, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα αγαλματίδια δεν περιέχουν χρυσό, τα πέταξαν κάτω με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να υποστούν ζημιές.

Στη συνέχεια, πήραν δύο κρανία από μούμιες 2.000 ετών και επιχείρησαν να διαφύγουν.

Διαδηλωτές σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να τους σταματήσουν και να πάρουν τα αντικείμενα, τα οποία, ωστόσο, είχαν ήδη υποστεί ζημιές. Συνολικά, 75 περίπου αντικείμενα υπέστησαν φθορές.

Αιγυπτιολόγοι έχουν περιγράψει «καταστροφική» την εξέλιξη αυτή.

Ο Ζάχι Χάουας, ο οποίος διορίστηκε από τον Χόσνι Μουμπάρακ ως υπουργός Κρατικών Αρχαιοτήτων, δήλωσε: «Εάν το μουσείο είναι ασφαλές, η Αίγυπτος είναι ασφαλής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Only in

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παιδιά - Αποκαλυπτική έρευνα της Unicef σε ελληνικά σχολεία

Συγκλονιστική είναι η μελέτη της Unicef για το πώς η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές της συνέπειες επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία των παιδιών στην Ελλάδα. Ανοχύρωτα τα δημόσια σχολεία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024