Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Γενετικές βλάβες σε διάστημα λίγων λεπτών φαίνεται ότι προκαλεί το κάπνισμα

Γενετικές βλάβες σε διάστημα λίγων λεπτών φαίνεται ότι προκαλεί το κάπνισμα

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη τζούρα, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Μεταλλαξιγόνες ουσίες σχηματίζονται στο αίμα τόσο γρήγορα ώστε το κάπνισμα «είναι ισοδύναμο με την χορήγηση των ουσιών αυτών απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος με ένεση».

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη τζούρα, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Μεταλλαξιγόνες ουσίες σχηματίζονται στο αίμα τόσο γρήγορα ώστε το κάπνισμα «είναι ισοδύναμο με την χορήγηση των ουσιών αυτών απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος με ένεση» αναφέρει η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να αποτελέσουν αυστηρή προειδοποίηση για
όσους σκέφτονται να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα» γράφουν οι ερευνητές
στην επιθεώρηση Chemical Research in Toxicology, την οποία εκδίδει η
Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

Εξετάζοντας 12 εθελοντές καπνιστές, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH).

Εστιάστηκαν ειδικά στο φαινανθρένιο, ένα PAH που μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και σχηματίζει μια άλλη μεταλλαξιγόνο ουσία.

Όπως αναφέρει το AFP, τα επίπεδα της ουσίας αυτής στο αίμα των εθελοντών έφτασαν τις μέγιστες τιμές σε 15-30 λεπτά, χρονικό διάστημα που «εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές».

«Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς είναι η πρώτη που εξετάζει τον ανθρώπινο μεταβολισμό ενός PAH που χορηγείται ειδικά με την εισπνοή του καπνού του τσιγάρου, χωρίς παρεμβολές από άλλες πηγές έκθεσης όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση και η δίαιτα» δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Χεκτ, επικεφαλής της μελέτης.

Ως άλλες πηγές έκθεσης ο Δρ Χεκτ εννοεί τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που παράγονται από την καύση άλλων οργανικών ουσιών, όπως είναι τα μισοκαμένα ψητά σχάρας.

Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Περίπου 3.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε μέρα. Το 90% των κρουσμάτων αποδίδεται στο κάπνισμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αποθέωση για την αποστολή του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο (vid)

Οπαδοί του Ολυμπιακού περίμεναν την αποστολή στο Αγρίνιο και επιφύλασσαν αποθεωτική υποδοχή στους παίκτες των Πειραιωτών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024