Σχεδόν 30.000 ευρώ έπιασε σε δημοπρασία χειρόγραφο κείμενο του Χριστόφορου Περραιβού
Στην τιμή των 29.500 ευρώ πουλήθηκε στη δημοπρασία του οίκου «Βέργος» το χειρόγραφο του Φιλικού και αγωνιστή της επανάστασης του ’21 Χριστόφορου Περραιβού, στο οποίο στηρίχθηκε η τρίτη έκδοση (1857) του έργου του «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας».
Στην τιμή των 29.500 ευρώ πουλήθηκε στη δημοπρασία του οίκου «Βέργος» το χειρόγραφο του Φιλικού και αγωνιστή της επανάστασης του ’21 Χριστόφορου Περραιβού, στο οποίο στηρίχθηκε η τρίτη έκδοση (1857) του έργου του «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας».
Το χειρόγραφο, που είχε εκτιμηθεί μεταξύ 25.000 ευρώ και 35.000 ευρώ, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ντοκουμέντο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αφού η «Ιστορία» του Περραιβού παραμένει ακόμα και σήμερα ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την κοινωνική οργάνωση των Σουλιωτών και τους ηρωικούς αγώνες τους εναντίον του Αλή Πασά.
Πρωτοκυκλοφόρησε ανώνυμα το 1803 (ο Α΄ τόμος) και με κρυπτογραφημένο όνομα συγγραφέα το 1815 (πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση). Στην έκδοση του 1857 ο συγγραφέας έκανε πολυάριθμες διορθώσεις και συμπληρώσεις.
Ο Χρ. Περραιβός (1774-1863) ήταν ο μόνος από τους συναγωνιστές του Ρήγα που γλίτωσε την εκτέλεση και διέσωσε λεπτομέρειες του μαρτυρίου του (αργότερα έγραψε τη βιογραφία του). Το υλικό για την «Ιστορία» το συνέλεξε κατά τη διαμονή του στην Πάργα, όπου συναναστράφηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους Σουλιώτες συμμετέχοντας στους αγώνες τους.
Στην ίδια δημοπρασία υψηλές τιμές έπιασαν μια ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Καβάφη (2.242 ευρώ), μια επιστολή του Κεμάλ Ατατούρκ προς το βασιλιά Γεώργιο Β΄ (2.360 ευρώ) και μια προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (8.260 ευρώ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας
- «Χάκαραν» την ομοσπονδία Αργεντινής και …κατάγγειλαν «διεφθαρμένη διαιτησία με την Αίγυπτο»
- Στη Γαλλία προστίθεται ένας νέος εκατομμυριούχος κάθε 15 λεπτά – Τι ισχύει στην Ευρώπη και πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Το τελευταίο αντίο στην αιώνια ελεύθερη, Πάολα Ρεβενιώτη
- Καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη: «Ο Δημητριάδης είναι ύποπτος πολύ σοβαρών κακουργημάτων»
- Άργος: «Δεν είχαμε πρόθεση να σκοτώσουμε τον 20χρονο» – Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης: Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής όταν η εξουσία δεν ελέγχεται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442