
Στη αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών θα κατευθυνθεί κυρίως το δώρο
Στην αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του δώρου των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν τον 13ο μισθό.
Στην αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του δώρου των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών παρατηρείται αύξηση κατά 9 περίπου μονάδες από τις απαντήσεις σε σχετική έρευνα του ΚΕΠΚΑ.
Η αύξηση αυτή, όπως σημειώνεται, έρχεται να προστεθεί στην περσινή αύξηση, που ήταν 2 μονάδες και στην αύξηση του 2008, που ήταν 5,3 μονάδες.
Το ΚΕΠΚΑ διεξήγαγε και φέτος έρευνα για τον 13ο μισθό. Η έρευνα διεξήχθη από τις 15 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010. Απαντήθηκαν 554 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων 356 τηλεφωνικά και με προσωπικές συνεντεύξεις και 198 μέσω internet.
Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος, με τον οποίο οι Έλληνες καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν το δώρο των Χριστουγέννων.
Όπως προκύπτει από την έρευνα:
- Το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε, κατά 6,5 μονάδες, στα χαμηλότερα εισοδήματα (που δείχνει το φόβο, για την κρίση), μειώθηκε κατά 2 μονάδες, στα μεσαία εισοδήματα και παρέμεινε περίπου σταθερό, στα υψηλά.
- Τα ποσοστά, για τη θέρμανση και τη διατροφή αυξήθηκαν, κατά 1,5 μονάδα.
- Το 2,42% του 13ου μισθού θα ξοδευτεί, για άλλες δαπάνες, όπως πληρωμή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων κ.λπ.
- Τα ποσοστά, για την ένδυση, τη διασκέδαση, τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τα τυχερά παιχνίδια, την αγορά οικιακών συσκευών παρουσιάζουν μικρές μειώσεις, που κυμαίνονται, από 0,5 έως 2,5 μονάδες.
- Τα ποσοστά, για τα ταξίδια, μειώθηκαν, κατά 4 και πλέον μονάδες. Αξιοσημείωτη μείωση, κατά 10 περίπου μονάδες, παρουσιάζεται, στα υψηλά εισοδήματα.
- Τα ποσοστά, για τα σχολεία των παιδιών και τα δώρα, παρουσιάζουν μικρές αυξήσεις, της τάξης της 1 μονάδας και της 0,5 μονάδας, αντίστοιχα.
Εν τέλει, παρατηρείται ότι 60% περίπου του 13ου μισθού θα ξοδευτεί, σε ανελαστικές δαπάνες (διατροφή, δίδακτρα, θέρμανση, χρέη προς τράπεζες, χρέη προς το δημόσιο και λογαριασμούς, υπηρεσιών).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι είναι πιο εντυπωσιακό από ένα μετέωρο; Ένα μετέωρο πάνω από έκρηξη ηφαιστείου
- Μέσα στον Ιούνιο η ρύθμιση για τις 72 δόσεις – Ποιοι «κόβονται»
- Χορός, ρυθμός και ζωντάνια στην εντυπωσιακή Γιορτή Αθλητισμού του Δήμου Πειραιά στο Βεάκειο Θέατρο
- Πρόστιμο στον Ολυμπιακό για το Final Four
- Τσουκαλάς: Το κόμμα Τσίπρα μοιάζει περισσότερο με προϊόν μάρκετινγκ παρά με μία νέα πολιτική πρόταση
- Αγίου Πνεύματος: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας το τριήμερο – Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 μέτρων

