Προσωρινή διακοπή στη παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν διαπιστώνει η IAEA
Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου συνεχίστηκε το 2010 στο Ιράν –αν και διακόπηκε προσωρινά μέσα στο Νοέμβριο– διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που αναφέρει επιπλέον ότι η συνολική ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου έχει αυξηθεί μέσα στο έτος.
Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου συνεχίστηκε το 2010 στο Ιράν –αν και διακόπηκε προσωρινά μέσα στο Νοέμβριο– διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που αναφέρει επιπλέον ότι η συνολική ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου έχει αυξηθεί μέσα στο έτος.
Το Ιράν έχει παράξει 33 κιλά ουράνιου υψηλού εμπλουτισμού, υλικό με το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να κατασκευάσει τουλάχιστον δύο ατομικές βόμβες, εκτιμούν ειδικοί. Προσθέτουν πάντως ότι το ουράνιο θα χρειαστεί ίσως να εμπλουτιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό.
Η συνολική ποσότητα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού έχει φτάσει τους 3,18 τόνους σε σχέση με τους 2,8 τόνους που είχε η Τεχεράνη του Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση που έχει αποδέκτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, η παραγωγή σταμάτησε στα μέσα του Νοεμβρίου, σημειώνεται στην έκθεση, για λόγους που δεν είναι γνωστοί. Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες φαίνεται ότι συντρέχουν τεχνικοί λόγοι.
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες έρχονται στο φως λεπτομέρειες από τη δράση του ηλεκτρονικού «σκουληκιού» Stuxnet το οποίο σχεδιάστηκε για να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η μόλυνση χρονολογείται από το 2009 αλλά είναι αβέβαιο αν και πώς επέδρασε αυτό στο πρόγραμμα.
Στην έκθεση εκφράζεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο το Ιράν να εργάζεται πάνω στην κατασκευή ενός βαλλιστικού πυραύλου που θα μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα.
Η Υπηρεσία, αναφέρεται σε άλλο σημείο, προέτρεψε το Ιράν να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων τα οποία προκαλούν ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικές χρήσεις αν και κατά καιρούς δεν έχει επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών της IAEA στις εγκαταστάσεις της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- ΗΠΑ: Με πιτζάμες και παντόφλες οι επιβάτες στα αεροδρόμια – Viral απάντηση στην οδηγία «ντυθείτε καλύτερα»
- Η σκοτεινή πίεση πίσω από τη Λάτσιο
- Πώς η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης
- Ινδονησία: Πάνω από 900 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Στους 400 ανέρχονται οι αγνοούμενοι
- «Το κάνουν επίτηδες»: Η Σίντνεϊ Σουίνι ντύθηκε Mαρ-α-Λάγκο και όλοι λένε το ίδιο για την μεταμφίεση της
- Τρόλεϊ: Από την Κυριακή το ξήλωμα καλωδίων του δικτύου
