«Μια Χρονιά Ακόμα»: Η Νέα Ταινία του Μάικ Λι
Στη νέα του ταινία -μια πικρή και τρυφερή μελέτη χαρακτήρων μιας ομάδας ανθρώπων της μέσης ηλικίας- ο Λι επιμένει στην ίδια δομή, εστιάζοντας σε ένα ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι που βιώνει τις απογοητεύσεις και τις ατυχίες των φίλων και της οικογένειάς του.
Το ζευγάρι αυτό, ο Τομ και η Τζέρι (που ίσως έχουν «δανειστεί» τα ονόματά τους από τους γνωστούς ήρωες κινουμένων σχεδίων) ζουν μια ευτυχισμένη ζωή. Είναι βαθιά ικανοποιημένοι στη σχέση τους και ευτυχισμένοι με τις καριέρες τους. Ο Τομ (Τζιμ Μπρόουντμπεντ) είναι γεωλόγος μηχανικός και η Τζέρι (Ρουθ Σιν) δικηγόρος. Διέξοδός τους είναι ένα μικρό περιβόλι λαχανικών το οποίο φροντίζουν ιδιαίτερα.
Χωρίζοντας το φιλμ του σε κεφάλαια βασισμένα στις 4 εποχές του χρόνου, ο Λι δομεί το φιλμ του πάνω σε μια σειρά συναντήσεων, που μοιάζουν πολύ με ταινία του Ρομέρ. Φίλοι και οικογένεια κάνουν το πέρασμά τους, περιγράφουν τα προβλήματά τους και φεύγουν. Το χιούμορ πάντα υπάρχει στις ταινίες του Μάικ Λι, εδώ επικεντρώνεται κυρίως στη στενή φίλη των Τομ και Τζέρι, την νευρική και ιδιότροπη Μαίρη (Λέσλι Μάνβιλ), που βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση συντρόφου. Όταν πέφτει το βλέμμα της στον γιο του Τζέρι, η ιστορία αλλάζει πορεία και συμβαίνουν διάφορες ανατροπές.
Δηλώσεις του σκηνοθέτη
Πάντοτε με ενδιέφερε, όσο ασχολούμαι με ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις, να εξυμνώ τις ζωές των απλών ανθρώπων. Έτσι κάνω στην ταινία μου αυτή.
Προσπάθησα να δημιουργήσω έναν κόσμο, όπου ο θεατής θα νιώθει τις εποχές, τον αέρα που αναπνέει, την ένωση με τη Γη, καθώς τα βλέπει και τα συνδυάζει με τις ζωές των απλών, καθημερινών ανθρώπων.
Η ταινία έχει να κάνει με το πώς συμβιβαζόμαστε στη ζωή μας, πώς αντιμετωπίζουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους, πώς βλέπουμε αυτό που είμαστε. Επίσης μας δείχνει πώς μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε και να εξυμνούμε τη ζωή καθώς μεγαλώνουμε, αλλά και πώς να αντιμετωπίζουμε τις κρίσιμες καταστάσεις.
- Τέμπη: Παραδέχτηκε διαγραφές υλικού ο εκπρόσωπος της Interstar – «Ήταν… σκουπίδια»
- Νάπολι: Ο Δήμος έτοιμος να απονείμει την τιμητική υπηκοότητα σε Ντε Λαουρέντις
- Τον παγίδεψαν, τον καταδίκασαν, τον εκτέλεσαν – 70 χρόνια μετά, ο Τόμι Λι Γουόκερ αθωώθηκε – «Νέγρος-τέρας»
- Air France και KLM ακύρωσαν τις πτήσεις προς το Ισραήλ και ΗΑΕ για το Σαββατοκύριακο
- Βενετία: Εννέα υπνοδωμάτια, επτά πρόωροι θάνατοι – Μπορεί το «καταραμένο» παλάτι να προσελκύσει αγοραστή;
- «Οι νέοι θα πληγούν περισσότερο από το τσουνάμι της τεχνητής νοημοσύνης» προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

