X-Trade Brokers: Η ένταση στην Ευρώπη έχει χαλαρώσει, τα αμερικάνικα ομόλογα παραμένουν υπό πίεση
Η χθεσινή συνεδρίαση επηρεάστηκε από την τεταμένη κατάσταση στην αγορά ομολόγων, λόγω της οποίας ανέβηκαν έντονα τα Spread ορισμένων ευρωπαϊκών ομολόγων. Τα ομόλογα κατάφεραν χθές να διορθώσουν εν μέρη τις απώλειες, κυρίως λόγω των ανακοινώσεων κάποιων σημαντικών πολιτικών, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η βοήθεια από το ταμείο διάσωσης είναι πιθανόν να κατευθυνθεί στον τραπεζικό τομέα, του οποίου η ανακεφαλαιοποίηση κοστίζει ήδη στην ιρλανδική κυβέρνηση πάνω από 30 δις. Ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη βοήθεια στην Ιρλανδία θα λάβουν μέρος τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας σήμερα από την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες. Τα Spread των ιρλανδικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το όριο των 8%. Επίσης τα πορτογαλικά ομόλογα δεκαετίας σημείωσαν βελτίωση, με τα Spread τους να υποχωρούν στα 6,53%, στην περίπτωση αυτή συνέβαλλαν οι αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Πορτογαλία θα λάβει βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, κάτι το οποίο παραδέχθηκε επίσης ο πορτογαλικός υπουργός οικονομικών Fernando Teixeira dos Santos, σύμφωνα με τον οποίον η πιθανότητα διάσωσης της πορτογαλικής οικονομίας με αυτό το τρόπο είναι σχετικά μεγάλη.
Ενώ χθές τα Spread των ομολόγων της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας μειώθηκαν, τα Spread των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν ξανά λόγω της περαιτέρω αναθεώρησης του πλέον θρυλικού ελληνικού προϋπολογισμού για το 2009, ο οποίος αναθεωρήθηκε λόγω της απάτης στα στατιστικά στοιχεία πρώτα στα 12% από 6%, μετά στα 13,6% και χθές για τελευταία φορά στα 15,4% του ΑΕΠ. Τα παραπάνω νέσ υπονομεύουν σημαντικά την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την μελλοντική μείωση του προϋπολογισμού.
Οι αγορά ομολόγων δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής μόνο στην Ευρώπη. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η κατάσταση στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων, όπου παρά την δραστηριότητα της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεχίζει τις αγορές, τα ομόλογα βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση πώλησης. Τα Spread των διετών T-Notes αυξήθηκαν κατά 3,2 μονάδες στα 0,54% και βρίσκονται ήδη κατά 20 μονάδες πιο ψηλά από την αρχή του μήνα, όταν η Fed πήρε την απόφαση για την αγορά των ομολόγων. Μεγάλη άνοδο κατά 17,2 μονάδες στα 2,96% σημείωσαν τα Spread των T-Notes δεκαετίας, τα οποία ήταν στην αρχή του μήνα στα 2,5%. Επίσης ανέβηκαν τα Spread των T-Notes τριάντα ετών. Εάν ο ρυθμός αύξησης συνεχιστείι έτσι και τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας θα περιπλέξει, επειδή η Fed προσπαθούσε να ανκάμψειι την οικονομία με μείωση των μακροπρόθεσμων επιτόκιων. Στην περίπτωση των ομολόγων δεκαετίας τα επιτόκια είναι ψηλότερα από τον Αύγουστο, που εξαλείφει τις επιπτώσεις της πρόσθετης νομισματικής επέκτασης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέκτησαν Εγχειρίδιο Εκστρατείας για την αντιμετώπιση UAV
- Κίνηση στους δρόμους: Στο κόκκινο ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Ο αθλητισμός πεδίο μάχης των χρηματοοικονομικών κολοσσών και των κρυπτονομισμάτων
- Έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκατ. Ευρώ, στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος
- «Να σε θάψω»: Ένα πάρτι γενεθλίων που δεν έπρεπε να γίνει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός
- Βορίζια: Στο νοσοκομείο και οι δύο γονείς του 39χρονου Φανούρη – Αναβλήθηκε η δίκη στο Αυτόφωρο
