Δεν θα ασκηθούν διώξεις για την καταστροφή των βιντεοταινιών της CIA
Κλείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την υπόθεση καταστροφής των βιντεοταινιών της CIA σχετικά με τα βασανιστήρια κρατουμένων που φέρονταν να συνδέονται με την τρομοκρατία αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις για τα στελέχη της υπηρεσίας που ενέχονται στην υπόθεση.
Κλείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την υπόθεση καταστροφής των βιντεοταινιών της CIA σχετικά με τα βασανιστήρια κρατουμένων που φέρονταν να συνδέονται με την τρομοκρατία αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις για τα στελέχη της υπηρεσίας που ενέχονται στην υπόθεση.
Επιπλέον συνεχίζεται η έρευνα για το αν στελέχη της υπηρεσίας υπέβαλαν σε βασανιστήρια υπόπτους για τρομοκρατία.
Την υπόθεση των ταινιών ερευνούσε το υπουργείο από το 2008. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να προσκομιστούν απόρρητα έγγραφα ενώ κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Πίτερ Γκος και ο νυν επικεφαλής του σταθμού στο Λονδίνου, αναφέρει το Associated Press.
Το 2007 έγινε γνωστό ότι η CIA είχε καταστρέψει 92 βιντεοταινίες με ανακρίσεις δύο θεωρούμενων σαν στελεχών της Αλ Κάιντα, του Αμπού Ζουμπάιντα και του Αμπντ-αλ-Νασίρι.
Και οι δύο υπέστησαν το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού το 2005. O Ζουμπάιντα μάλιστα είχε μεταφερθεί παρότι ήταν τραυματισμένος σε μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη και κατά τη διάρκεια της κράτησής του είχε ανακριθεί από δεκάδες στελέχη της CIA.
Την εντολή της καταστροφής είχε δώσει ο πρώην επικεφαλής του κλάδου των μυστικών επιχειρήσεων, Χοσέ Ροντρίγκεζ, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να βλάψουν την υπηρεσία αν έρχονταν στο φως. Σημειώνεται ότι η απόφαση ήταν αντίθετη με τις εντολές από το Λευκό Οίκο και τις νομικές υπηρεσίες της CIA.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-17: Κέρδισε άνετα και στρέφει την προσοχή του στο μεγάλο ματς με τη Ραντνίσκι
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Παναιτωλικός
- Ο Κασσελάκης προτείνει να μετονομαστεί το Κίνημα Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
- Ολυμπιακός: Μεγάλη η ανταπόκριση και η προσέλευση του κόσμου στην εθελοντική αιμοδοσία
- Βόλος: «Έχω χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου» λέει ο αδερφός της μητέρας που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία
- Όταν ο τυφώνας χτύπησε το σετ του Jurassic Park – «Πίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι», λέει ο Σαμ Νιλ