Δυσφορία προκαλούν στο ΔΝΤ τα σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα
Δυσφορία προκαλούν στο ΔΝΤ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στην Αθήνα έρχεται στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ντομινίκ Στρος-Καν.
Δυσφορία προκαλούν στο ΔΝΤ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει δημόσια τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και αποφεύγει συνειδητά κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο η εκπρόσωπος του Ταμείου, Σιμονέτα Ναρντίν, στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερώτημα που αφορούσε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, που επικαλείται πηγές που έχουν σχέση με το ΔΝΤ, από το Ταμείο απορρίπτεται με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσφυγή στις κάλπες, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, καθώς, όπως λένε, «θα ακυρωθεί από μόνο του το Μνημόνιο».
Πιστεύουν πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή χρειάζεται να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζουν πως κάθε μέρα που περνά η χώρα κάνει άλματα, περιορίζοντας σημαντικά τα ελλείμματά της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δεδομένο «της καλής αρχής» του Προγράμματος θα ανατραπεί ακόμα και αν αποφασιστεί να μειωθεί η προεκλογική περίοδος στο ελάχιστο.
Στο Ταμείο υπενθυμίζουν ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη «έχουν βάλει πλάτη» για να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο πιστεύουν πως αποτελεί «τη σωτηρία της Ελλάδας».
Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η έγκριση του ποσού των 110 δισ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Στρος-Καν.
Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Στρος-Καν συμφώνησε να επισκεφθεί την Αθήνα για να στηρίξει το πρόγραμμα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκλογές η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου και είναι πρόθεσή του να έχει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες και με τους επικεφαλής των συνδικάτων.
Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σε συνδυσμό με την επικείμενη αναθεώρηση οτυ οτυ ελλείμματος του 2009 κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο του spread στα ομόλογα.
Την Τρίτη, ξεπέρασε τις 700 μονάδες, για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ για Mercosur: Ο Μητσοτάκης είναι το ίδιο «πρόσωπο» με την φον ντερ Λάιεν – Να πάρει θέση για το τι θα κάνει με τους αγρότες
- Όσκαρ 2026: Ποιοι θα είναι οι παρουσιάστες της φετινής τελετής
- Λουτράκι: Συνελήφθη ο 17χρονος για την αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό και έναν τραυματία
- Λόρα: Η απόφασή της να ενημερώσει τις γερμανικές Αρχές και η επόμενη ημέρα για την 16χρονη
- Υπουργείο Εξωτερικών: Οι Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια σε Ιράν, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη
- Τραγικός θάνατος 67χρονης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»