Μεταφορά εισφορών από τα ιδιωτικά προγράμματα στο κρατικό σύστημα, ενέκρινε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας
Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε, την Δευτέρα, το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την μεταφορά εισφορών από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στα ταμεία του κράτους, μέτρο που οι επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν πως απλώς αποτελεί μία προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2011.
Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε, την Δευτέρα, το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την μεταφορά εισφορών από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στα ταμεία του κράτους, μέτρο που οι επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν πως απλώς αποτελεί μία προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2011.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 249 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά, και προβλέπει πως ένα τμήμα από τους μισθούς των εργαζομένων που κανονικά θα προοριζόταν σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα θα μεταφέρονται στο κρατικό σύστημα, αποφέροντας στα ταμεία της κυβέρνησης επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.
Η Ουγγαρία από το 1998 εφαρμόζει ένα τριπλό συνταξιοδοτικό σύστημα: εισφορές στο κρατικό σύστημα, σε ένα υποχρεωτικό ιδιωτικό ταμείο και σε ένα προαιρετικό ταμείο.
Οι Ούγγροι διαθέτουν το 9,5% του μισθού τους για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι εργαζόμενοι που εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά το 1998 καλούνται να καταβάλουν το 8% του μισθού τους στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και το 1,5% στο δημόσιο ταμείο.
Οι εργαζόμενοι πριν το 1998 μπορούν να επιλέξουν αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα εάν το επιθυμούν.
Ωστόσο, το κυβερνητικό πρόγραμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, προβλέπει
τη μεταφορά των εισφορών από τα υποχρεωτικά ιδιωτικά προγράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον για την περίοδο από τον ερχόμενο Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη του 2011.
Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να πεισθούν οι εργαζόμενοι να στραφούν στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο Όρμπαν έχει συγκρίνει τα ιδιωτικά προγράμματα με τη ρουλέτα, όμως οι επικριτές του (μεταξύ αυτών και η ΕΕ) θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένα προσωρινό μέτρο για να μειωθεί το έλλειμμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ και τη Γροιλανδία – Γιατί επέκρινε τη Δανία
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 7ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Νιούκαστλ – Αϊντχόφεν 3-0: Για 8άδα οι Άγγλοι, θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό (vid)