Ψευδοδίλημμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τον επιχειρούμενο διχασμό υπέρ ή κατά του Μνημονίου, και τόνισε ότι στην πράξη όλοι, ακόμα κι αυτοί που επιδίδονται στη ρητορική καταγγελία του, αναγνωρίζουν ως αναγκαίες τις αλλαγές που υπαγορεύει.

Υποστήριξε ακόμη ότι «υπάρχουν χρήματα», αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει επίσης ότι το μνημόνιο δεν είναι «Βίβλος», αλλά ένα δυναμικό business plan που πρέπει να αναθεωρείται σε κάθε του βήμα, αναγνωρίζοντας πως τα όρια αντοχής των ασθενέστερων έχουν εξαντληθεί, ενώ και η ιδιωτική οικονομία υφίσταται συνεχή αιμορραγία.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην αποψινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση. Ο υπουργός προσκλήθηκε προκειμένου να ενημερώσει τον ΣΕΒ για τον «Καλλικράτη».

Αναφερόμενος στον Καλλικράτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι «αποτελεί απτή απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει εθνική βούληση για πραγματική αλλαγή έξω και πέρα από το Μνημόνιο».

Συμπλήρωσε δε, ότι «αν η Ελλάδα είχε αποτολμήσει τις αλλαγές που χρειάζονται σε όλους τους τομείς, δεν θα χρειαζόταν κανένα μνημόνιο και θα είχε κερδίσει από μόνη της το στοίχημα της προόδου».

Το μνημόνιο δεν είναι «Βίβλος»

Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ακόμη ότι «τα ποικιλώνυμα συμφέροντα -κομματικά, συντεχνιακά, οικονομικά, μιντιακά- που εξαρτούν την ύπαρξή τους από τη διαιώνιση του χρεοκοπημένου συστήματος, δίνουν λυσσαλέα μάχη υπέρ της ακινησίας, παριστάνοντας ότι αγωνίζονται υπέρ του λαού, και συντηρούν έτσι στην κοινή γνώμη ένα κλίμα αμφισβήτησης, απαξίας και σύγχυσης που εξυπηρετεί όχι τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα δικά τους προνόμια».

Τόνισε, ωστόσο, ότι το Μνημόνιο δεν είναι Βίβλος χαραγμένη σε πλάκες από γρανίτη, αλλά ένα δυναμικό business plan που πρέπει να αναθεωρείται σε κάθε του βήμα, ιδίως ως προς τα μέτρα που αφορούν τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ήδη τα όρια αντοχής των ασθενέστερων έχουν εξαντληθεί και η ιδιωτική οικονομία υφίσταται μια συνεχή αιμορραγία που την εξουθενώνει, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν χρήματα», τα οποία συνέστησε ότι μπορούν να βρεθούν μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την περιστολή της κρατικής σπατάλης, την εξυγίανση των ΔΕΚΟ και του δημόσιου συστήματος υγείας, την περιστολή του Κράτους, την εξωστρεφή ανάπτυξη με μοχλό την επιχειρηματικότητα.

«Πραγματική αλλαγή ο Καλλικράτης»

Αναφερόμενος στον Καλλικράτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι ενεδρεύει ο κίνδυνος, αν δεν υλοποιηθεί σωστά, να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου στρώματος δημόσιας γραφειοκρατίας και να καταλήξει στην αύξηση του ήδη τεράστιου κόστους που επιβάλλει η λειτουργία του δημόσιου τομέα στην ιδιωτική οικονομία και στην κοινωνία.

«Η αποκέντρωση του «Καλλικράτη» πρέπει να σημάνει την κατεδάφιση του Κράτους της εύνοιας, της πελατείας και του παρασιτισμού, να μην γίνει αποκέντρωση της διαφθοράς και του αναχρονισμού. Το κεντρικό κράτος της Μεταπολίτευσης θα πρέπει να είναι το πρότυπο προς αποφυγήν και για τις 13 περιφερειακές οντότητες του «Καλλικράτη»» είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Τόνισε τέλος ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί απτή απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει εθνική βούληση για πραγματική αλλαγή έξω και πέρα τις οριοθετήσεις του Μνημονίου.

«Αν η Ελλάδα λειτουργούσε έτσι σε όλα τα επίπεδα, σε όλους του τομείς, δεν θα χρειαζόταν κανένα δάνειο σωτηρίας, κανένα ξένο τοποτηρητή, κανένα Μνημόνιο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ