To σχέδιο για την αλλαγές στον αστικό και φυσικό τοπίο της Θεσσαλονίκης παρουσίασε χθες το ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012» , που ανακοινώνεται 3 μήνες μετά το πρόγραμμα «Αθήνα –Αττική 2014 » .

Η υπουργός ΠΕΚΑ κ.Τίνα Μπιρπίλη στην ομιλία της αναφέρθηκε για παρεμβάσεις ,με έμφαση στην ήπια κινητικότητα, στην πράσινη ανάπτυξη ,την ποιότητα ζωής και τον σεβασμό στη φύση .

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η αναβίωση και ενδυνάμωση του Οργανισμού Θεσσαλονίκης, που θα συνεργάζεται με τους συναρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση .

«Η ανακύκλωση γης και κτιρίων,» όπως τόνισε η υπουργός « η αναχαίτιση των αλόγιστων επεκτάσεων που συνάδει με το μοντέλο της έξυπνης ανάπτυξης, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η ισορροπημένη προσέγγιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων, θα οδηγήσουν την πόλη σε βιωσιμότητα με σύγχρονους όρους. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που βρίσκεται σε διαδικασία επικαιροποίησης και θα προωθηθεί για θεσμοθέτηση στις αρχές του 2011, καθώς και το Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012» που δηλώνει τις βασικές μας προθέσεις και προβλέψεις, ελπίζουμε να συμβάλουν με ποικίλους τρόπους στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος και στο να αποκτήσει η πόλη σύγχρονη ανταγωνιστική ταυτότητα.

Η διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικής για τη διαχείριση, ανάπλαση και αξιοποίηση της θαλάσσιας σχέσης θα αναβαθμίσει την πόλη, δίνοντάς της επιπλέον σύγχρονη και ανταγωνιστική ταυτότητα»

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, επιδιώκεται , σύμφωνα με το υπουργείο, η εφαρμογή βιώσιμων χωρικών προτύπων ανάπτυξης, που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της, αξιοποιώντας τη θέση, την ιστορικότητα, τον πολιτισμό, την πληθυσμιακή και οικονομική δυνατότητά της, να αναδειχθούν σε δυναμικό πόλο της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η επεξεργασία του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Θα ακολουθήσει διαβούλευση και θα επιδιωχθεί η θεσμοθέτησή του ως τον Ιούνιο του 2011.

Οι 5 μεγάλες πολεοδομικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις είναι:

  • Ο ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου της πόλης,
  • Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου στο χώρο της Δ.Ε.Θ.,
  • Ο σχεδιασμός της νέας περιοχής υποδοχής της Δ.Ε.Θ. και της ευρύτερης περιοχής,
  • Η απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων, και
  • Η χωροθέτηση και σχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας.

Στόχος του υπουργείο είναι το Πρόγραμμα να αναπτυχθεί άμεσα, ώστε να είναι έτοιμες προς υλοποίηση οι πρώτες μελέτες το 2ο εξάμηνο του 2011.

Το πλήρες Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012»

in.gr