Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μετά την άνοιξη του 2012 τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Μετά την άνοιξη του 2012 τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Αξιοσημείωτες καθυστερήσεις, επί πέντε χρόνια, στα έργα ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου διαπίστωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης με τον γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, το μουσείο δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν την άνοιξη του 2012. Η κ. Μενδώνη είπε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου τρέχουν για να προλάβουν, ώστε να μην υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις.

Αξιοσημείωτες καθυστερήσεις, επί πέντε χρόνια, στα έργα ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου διαπίστωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης με τον γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο, το μουσείο δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν την άνοιξη του 2012.

Η κ. Μενδώνη τόνισε, μάλιστα, ότι λόγω της πολυετούς καθυστέρησης στην πορεία των εργασιών, οι υπηρεσίες του υπουργείου τρέχουν τώρα για να προλάβουν, ώστε να μην υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις.

Η συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Πολιτισμού και είχε ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση με 41 εκατ. ευρώ, των προτάσεων για έργα πολιτισμού. Το ποσό έχει διασφαλιστεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 της Περιφέρειας.

Αναφερόμενη στα έργα, η κ. Μενδώνη είπε ότι από τον κωδικό 58 της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει εντάξεις εννέα-δέκα έργων και προχωρούν και τα υπόλοιπα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να καταθέσουμε και καινούργιες προτάσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει τον Μάρτιο. Έχουν ωριμάσει και πρόκειται να κατατεθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες» τόνισε.

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε, επίσης, ότι από τον κωδικό 59 της Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθούν το Μουσείο Μεσαράς, η Ελεύθερνα, δηλαδή το κτήριο συντήρησης, ανάδειξης και έκθεσης των εκθεμάτων της αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, και ο περιβάλλον χώρος του μουσείου Ηρακλείου.

Σημείωσε, ακόμη, ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα και από το Πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας τα ποσά του οποίου έχουν εκχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες και αρχές του επόμενου μήνα θα βγει η προκήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού για τους κωδικούς 58 και 59 στο πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας. Εκεί υπάρχουν επίσης έργα της Κρήτης που είναι ώριμα για ένταξη όπως είναι η Σπιναλόγκα, όπως είναι το Μουσείο των Χανίων και η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη μουσειολογική μελέτη του Μουσείου Ηρακλείου, η κ. Μενδώνη είπε ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Είναι σε εξέλιξη, τη στιγμή όμως που θα είμαστε έτοιμοι για την ένταξη θα έχουμε και μια σαφέστατη εικόνα για την μουσειολογική μελέτη» δήλωσε.

Ο γγ της Περιφέρειας κ . Καρούντζος ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για τη συνεργασία και, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις προτάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, και ως προς τη συνεργασία και ως προς την ωριμότητα των έργων. Όπως είχα πει παλιότερα, δεν ανησυχούμε για τα έργα που έρχονται όσον αφορά το βαθμό ωριμότητάς τους από το υπουργείου Πολιτισμού. Είμαστε αισιόδοξοι και σε πάρα πολλά από αυτά τα έργα μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε και απορρόφηση».

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κρήτη, η κ. Μενδώνη συναντήθηκε και με την νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη. Η κ. Σχοιναράκη συζήτησε με την κ. Μενδώνη ευρύτερα πολιτιστικά θέματα που απασχολούν τον νομό και την ενημέρωσε για το αίτημά της προς το υπουργείοαπό τον Μάιο του 2009 -ως πρόεδρος της διανομαρχιακής μη κερδοσκοπικής, αστικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας»- για τη σύνταξη αναλυτικού φακέλου με σκοπό την αναγνώριση του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού» ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024